Gerritschinkel.nl Columns & meer

11apr/190

Ralph de Jongh – Quantum

James Brown werd The hardest working man in showbusiness genoemd, maar in Nederland hebben we een artiest waar die eretitel langzamerhand ook op kan worden geplakt. Bluesgitarist, zanger en componist Ralph de Jongh (31 juli 1975, Roosendaal) is een zeer productieve muzikant getuige de gestage stroom aan albums die hij de laatste jaren uitbrengt. In 2017 verschenen er van hem maar liefst vier albums, waaronder een dubbelalbum met de Poolse violiste Ewa Pepper.

Vorig jaar was het even rustig op het platengebied van de Jongh en moest hij blijkbaar even op adem komen, maar nu is hij weer helemaal terug met Quantum, een box met niet minder dan 4 cd’s. Ruim 5 uur nieuwe muziek. In totaal 56 songs, waarvan een groot aantal in alternatieve versies op cd 2,3 en 4 staan. Spontaan in enkele dagen door de Jongh samen met bassist Nico Heilijgers, drummer Marcel Wolthof en zangeres Moon Anderson in de studio opgenomen. Alleen On the dancefloor en On the rolling wave zijn begin 2018 opgenomen. Hierop wordt de Jongh begeleid door gitarist Almar Fernhout, drummer Leon van Etten en bassist Michel ten Hoope. Laatstgenoemde heeft helaas de release van Quantum niet mee kunnen maken omdat hij eind januari 2019 plotseling overleed.

Cd 1 begint met School, een song van bijna 18 minuten, die varieert van subtiel tot opwindend, gevolgd door de ruim 9 minuten durende broeierige slowblues On the rolling wave. Message, de nieuwe single, is een korte Stones achtige uptempo rocker. Het Stones gehalte is trouwens hoog bij de Jongh want Mad mad mad en Boy boy boy doen me sterk denken aan het Stones nummer Jiving sister Fanny. Ook Heart school lover, met de gedreven zang van de Jongh, is een rocker in de beste Stones traditie. Na de funky rocker On the dancefloor volgt Fly, een relaxte ballad met fraai basspel en een ingetogen gitaar. Ook Going away to stay is een ingetogen mooie song met subtiel gitaarwerk. In Old country road bewijst de Jongh behalve een uitstekende gitarist ook een goede zanger te zijn. Vermeldenswaard is ook de mooie ‘lopende’ bas in dit nummer. In de lange slowblues Ease  is de Jongh goed op dreef op slide. Cd 1 eindigt met het mooie Angel.

Cd 2 begint met 2 verschillende versies van de countryblues Ache, gevolgd door het boogie-achtige Mama en Help. Na de twee mooie versies van Deep blue sea volgen er drie versies van de uptempo blues Every day. Naast een aantal andere versies van songs die op cd 1 staan is Louisiana weer een nieuw nummer met een Muddy Waters achtige uitstraling. In de slowblues Reconnect wordt weer volop gitaristisch geïmproviseerd.

Op cd 3 staan alternatieve versies van Ease, Message en Fly. Verder de countryblues Tell me mama, het John Lee Hooker achtige Light en de boogie Wider view. Het is daarna weer volop improviseren op de gitaar in Solve. De geest van Peter Green waart rond in Side. Sing is een  melodieuze midtempo blues en na het ingetogen Down & dirty voeren in Used de improvisaties weer de boventoon. De cd eindigt met twee lange uitvoeringen van Walk in the woods, met fraai basspel.

Op cd 4 staan naast alternatieve versies van songs die op de vorige cd’s staan 5 nieuw nummers. Na de improvisatie in Your soul, is de stem van de Jongh in Truth een kruising tussen die van Mick Jagger en Eric Burdon. Honky baba is een uptempo rocker, Every night een midtempo blues en Be with you lekker funky.

Conclusie: Ralph de Jongh is een fenomeen in de Nederlandse bluesscene bij wie spontaan improviseren een groot goed is. Quantum is daar een mooi voorbeeld van.

Tracks cd 1:

  1. School
  2. On the rolling wave
  3. Message
  4. Mad mad mad
  5. Boy boy boy
  6. Heart school lover
  7. On the dancefloor
  8. Fly
  9. Going away to stay
  10. Old country road
  11. Ease
  12. Angel

Tracks cd 2:

  1. Ache
  2. Ache 2
  3. Mama
  4. Help
  5. Deep blue sea
  6. Deap blue sea 2
  7. Every day
  8. Every day 2
  9. Every day 3
  10. Angel
  11. School
  12. Lost lost lost
  13. Boy boy boy
  14. Louisiana
  15. Old country road
  16. Reconnect

Tracks cd 3:

  1. Tell me mama
  2. Light
  3. Wider view
  4. Solve
  5. Ease
  6. Message
  7. Side
  8. Sing
  9. Down & dirty
  10. Used
  11. Fly
  12. Walk in the woods
  13. Walk in the woods 2

Tracks cd 4:

  1. Walk in the woods 3
  2. Your soul
  3. Truth
  4. Going away to stay
  5. Honky baba
  6. Every night
  7. Be with you
  8. Mad mad mad
  9. Heart school lover
  10. On the dancefloor
  11. On the rolling wave 2
  12. On the dancefloor 3
  13. On the rolling wave 3
  14. On the dancefloor 4
  15. Walk in the woods 4
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.