Gerritschinkel.nl Columns & meer

24jan/190

John Mellencamp – Other people’s stuff

De op 7 oktober 1951 in Seymour, Indiana, geboren Amerikaanse rockmuzikant John Mellencamp is een veteraan in de muziekscene, die wereldwijd meer dan 40 miljoen albums heeft verkocht. In 1976 komt zijn debuutalbum Chesnut street incident uit. In de jaren daarna verschijnen er met grote regelmaat nieuwe albums, waarvan American fool (1982), Scarecrow (1985) en vooral The lonesome jubilee (1987), de bekendste zijn. Op dit laatste album staat ook zijn grote hit Paper in fire. Mellencamp toont zijn maatschappelijke betrokkenheid als hij in september 1985 met Willie Nelson en Neil Young de non-profit organisatie Farm Aid opricht. Met deze organisatie organiseert hij benefietconcerten waarbij hij geld inzamelt voor Amerikaanse boeren in financiële nood.

In december 2018 verscheen Other people’s stuff, het nieuwe album van John Mellencamp. Eigenlijk een verzamelalbum waarvan bijna alle nummers al op eerdere albums zijn verschenen.

De opener, het aanstekelijke To the river, stamt uit 1993 en verscheen eerder op zijn album Human Wheels. Een heerlijk typisch Mellencamp nummer met accordeon, viool en mandoline. Gambling bar room blues, is een prettig in het gehoor liggende blues, een nummer dat ook op het tributealbum The songs of Jimmie Rodgers uit 1997 staat. Het weer heerlijke melodieuze Teardrops will fall komt van Trouble no more uit 2003. In my time of dying is een fraaie akoestisch gospel dat eerder op zijn album Rough harvest (1997) verscheen. Prachtig is Micky Newbury’s Mobile blue (album sad clowns & hillbillies uit 2017). De rudimentaire blues Eyes on the prize is een traditionele folksong met alleen zang en gitaar, ook bekend onder de titel Keep your eyes on the prowl. Mellencamp vertolkte dit nummer eerder in 2010 voor president Obama in The White House. Een van de hoogtepunten op het album is Dark as a dungeon, een song van Merle Travis uit 1946. Mellencamp zong en speelde deze indrukwekkende folksong in 2017 in de National Geographic Channel documentaire From the ashes. Het tweede nummer van het album Trouble no more (2003) is een zeer fraaie vertolking van Robert Johnson’s Stones in my passway. Gevoelig gezongen is de traditional The wreck of the old 97, een nummer van het album The rose and the briar, een album waarop ook o.a. Duke Ellington, Mississippi John Hurt, Bob Dylan, Randy Newman, Dolly Parton en Bruce Springsteen te horen zijn. Het album eindigt met I don’t know why I love you, een gedreven gezongen cover van Stevie Wonder. Dit nummer verscheen eerder in 2003 op het album (Conception) An interpretation of Stevie Wonder’s songs, waarop ook o.a. Eric Clapton, Angie Stone en Mary J. Blige te horen zijn.       

Conclusie: Other people’s stuff is een fraaie verzamelaar die een heel mooi beeld geeft van de niet geringe muzikale kwaliteiten van John Mellencamp.

Tracks:

  1. To the river
  2. Gambling bar room blues
  3. Teardrops will fall
  4. In my time of dying
  5. Mobile blue
  6. Eyes on the prize
  7. Dark as a dungeon
  8. Stones in my passway
  9. Wreck of the old 97
  10. I don’t know why I love you
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.