Gerritschinkel.nl Columns & meer

6nov/180

Various artists – Confessin’ the blues vol. 1

The Rolling Stones zijn sinds hun oprichting in 1962 al grote liefhebbers van bluesmuziek. Het hele oeuvre van deze Britse band is zo ongeveer doordrenkt van blues. Treffend is wat dat betreft de uitspraak van gitarist Keith Richards: ‘If you don’t know the blues….there’s no point in picking up the guitar and playing rock and roll or any other form of popular musica. The Rolling Stones zorgden b.v. in de jaren ’60 ook voor een herwaardering van een groot aantal Amerikaanse bluesartiesten. Bluesmensen die in hun vaderland al bijna waren vergeten, of bij het grotere publiek nauwelijks bekend waren, werden door The Stones aan de vergetelheid ontrukt en opnieuw in de schijnwerpers gezet. En het is ook niet voor niets dat The Rolling Stones hun naam ontleenden aan een song van Muddy Waters, een van hun grote voorbeelden.

In samenwerking met BMG en Universal hebben deze grote supporters van the blues onlangs een album samengesteld met songs van bluesartiesten die The Stones hebben geïnspireerd en derhalve veel voor hun carrière hebben betekend. Volgende maand verschijnt er een verzamelaar onder de veelzeggende titel Confessin’ the blues. Een dubbelalbum met maar liefst 42 veelal klassieke bluessongs. Ron Wood heeft zijn talenten als tekenaar ook aangewend en heeft voor het prachtige artwork gezorgd. Van de opbrengst van het album gaat 10% naar Willie Dixon’s Blues Heaven Foundation, een stichting die bluesmuziek promoot en zich inzet voor het behoud van het historische Chess Records Building, de plek waar zoveel fantastische bluessongs zijn opgenomen.

Het is niet meer dan logisch dat track 1 Muddy Water’s Rolling stone is, het geboortekaartje van The Rolling Stones. Muddy Waters is met Howlin’ Wolf met vier nummers vertegenwoordigd, Little Walter en Bo Diddley met elk drie. Alle twaalf covers die op hun goed ontvangen bluesalbum Blue and lonesome van The Rolling Stones uit 2015 staan worden hier vertolkt door de originele vertolkers. En op veel van die nummers blijkt inderdaad dat de Britten heel goed naar hun voorbeelden hebben geluisterd. Van Howlin’ Wolf is Little red rooster uiteraard opgenomen, de slowblues waarmee The Stones in 1964 zelf een grote hit hadden. Verder veel songs die The Stones op hun eerste albums hebben staan zoals Carol (Chuck Berry), I’m a king bee (Slim Harpo), Mona (Bo Diddley), Down the road apiece (Amos Milburn) en Suzy Q (Dale Hawkins). Songs die niet op officiële studioalbums van The Rolling Stones staan, maar die ze wel tijdens hun concerten speelden zoals Boogie chillin (John Lee Hooker) en Rock me baby (BB King). Chicago blues (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Eddy Taylor, Elmore James, Otis Rush), hamonicablues (Little Walter), pianoblues (Big Maceo, Jay McShann), countryblues (Robert Johnson, Reverend Robert Wilkins, Mississippi Fred McDowell), soulblues (Little Johnny Taylor), alle stijlen zijn vertegenwoordigd.

Conclusie: Een doorgewinterde bluesfan en fanatieke Rolling Stones fans zullen deze songs ongetwijfeld al in hun platenkast hebben staan. Hoe dan ook, Confessin’ the blues biedt een schitterend overzicht van de crème de la crème van de klassieke blues. Laat vol. 2 maar snel volgen.

Tracks cd 1:

 1. Muddy Waters – Rollin’ stone
 2. Howlin’ Wolf - Little red rooster
 3. John Lee Hooker – Boogie chillen
 4. Little Walter – Hate to so you go
 5. Chuck Berry – Little queenie
 6. Bo Diddley – You can’t judge a book by it’s cover
 7. Eddie Taylor – Ride ‘em on down
 8. Slim Harpo – I’m a king bee
 9. Magic Sam – All your love
 10. Elmore James – Dust my broom
 11. Little Walter – Just your fool
 12. Muddy Waters – I want to be loved
 13. Big Bill Broonzy - Key to the highway
 14. Robert Johnson – Love in vain blues
 15. Mississippi Fred McDowell – You gotta move
 16. Jimmy Reed – Bright lights big city
 17. Big Maceo – Worried life blues
 18. Little Johnny Taylor – Everybody knows about my good thing (part 1)
 19. Howlin’ Wolf – Commit a crime
 20. Otis Rush – I can’t quit you baby
 21. Jay McShann & Walter Brown – Confessin’ the blues

Tracks cd 2:

 1. Howlin’ Wolf – Just like I treat you
 2. Little Walter – I got to go
 3. Chuck Berry – Carol
 4. Bo Diddley – Mona
 5. Muddy Waters – I just want to make love to you
 6. Elmore James – Blues before sunrise
 7. Eddie Taylor – Bad boy
 8. Bo Blue – Boogie children
 9. Jimmy Reed – Little rain
 10. Robert Johnson – Stop breakin’ down blues
 11. Reverend Robert Wilkins – The prodigal son
 12. Lightnin’ Slim – Hoodoo blues
 13. Billy Boy Arnold – Don’t stay out all night
 14. Bo Diddley – Craw dad
 15. Dale Hawkins – Suzie Q
 16. Amos Milburn – Down the road apiece
 17. Howlin’ Wolf – Little baby
 18. Little Walter – Blue and lonesome
 19. B. King – Rock me baby
 20. Buddy Guy – Damn right I’ve got the blues
 21. Muddy Waters – Mannish boy

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Leave a comment

Nog geen trackbacks.