Gerritschinkel.nl Columns & meer

12nov/180

Boksen

Ik wil het in deze column hebben over de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Oké het duurt nog even, maar er is al de nodige heisa. Zo dreigt een van de sporten die vanaf 1904 op het Olympische programma staat te worden geschrapt. Aanleiding is de benoeming van Gafoer Rachimov tot voorzitter van de amateurboksbond AIBA. De Oezbeekse zakenman heeft volgens welingelichte kringen op zijn zachtst gezegd een behoorlijk dubieuze reputatie. ‘Hij eruit of boksen er uit’ is het motto van het IOC.

Een van de oudste sporten, die al door de oude Grieken en Romeinen werd beoefend, dreigt als Olympische sport te verdwijnen en ik zou dat jammer vinden. ‘Er lopen rare figuren rond in de bokssport’ hoor je wel zeggen, maar die lopen overal rond. Max Verstappen vertoont af en toe ook proleterig gedrag. Om over de gekkies in de voetbalwereld nog maar te zwijgen.

Ik was nooit zo’n liefhebber van de bokssport, maar toen ik onlangs een trainingsavond van de Goudse Boks Vereniging bezocht ben ik toch positiever gaan denken over deze sport. Ik raakte onder de indruk van het enthousiasme van de beoefenaars van deze noble art of self defence. Jong en oud werkten zich 1 ½ uur in het zweet en het plezier droop er van af.

Ik hoop dat boksen in 2020 in Tokio te zien is. Al was het alleen maar om nostalgische redenen, want net als worstelen, dat ook dreigde te verdwijnen, is boksen toch een wezenlijk onderdeel van de Olympische Spelen. Schrap liever het nieuwe onderdeel klimsport. Maar misschien komt er in Gouda een klimsportvereniging en ga ik ook genuanceerder tegen deze sport aankijken. Een mooie klimwand in sporthal De Mammoet is er in ieder geval al.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.