Gerritschinkel.nl Columns & meer

4sep/180

Martha Fields – Dancing shadows

De muzikale roots van de uit Austin, Texas, afkomstige singer-songwriter Martha Fields liggen in de heuvels van Oost Kentucky, in West Virginia en in Texas. Ze is als het ware geboren met country- en folkmuziek in haar bloed. Ze leert zichzelf gitaar spelen en op jonge leeftijd begint ze al met het schrijven van liedjes. Ze heeft o.a. opgetreden met Ricky Scaggs en Merle Travis en heeft twee succesvolle tournees door Europa gemaakt. Martha Fields woont tegenwoordig een gedeelte van het jaar in het Franse Bordeaux.

In Frankrijk heeft zij ook met de leden van haar touringband haar nieuwe album opgenomen. Op dit album Dancing shadows, dat begin september verschijnt, staan 14 nieuwe door Fields geschreven songs. Op Dancing shadows neemt ‘Texas Martha’ ons mee op een heerlijke muzikale rondreis door het zuiden van de VS.

Met Sukey wordt stevig, bluesy en funky geopend. De heerlijke countryballad Paris to Austin, met een fraaie lapsteel en viool, is in juni als single al uitgebracht in Frankrijk. In Exile, een melodieuze countrysong, zingt Martha gedreven achter de prominent aanwezige bas, de drumroffels en de flarden hammond. A capella zang luidt de bluegrass stomper Demona in, met een solerende Manu Bertrand op dobro, een korte straffe vioolsolo van Olivier Leclerc en een onverdroten drummende Dennis Bielsa. Een van de hoogtepunten is de dromerige ballad Oklahoma, met mooie zang en ingetogen subtiele begeleiding. Het tempo gaat weer flink omhoog in het rockende Forbidden fruit. Last train to Sanesville davert als een trein voorbij. Stil zitten is er hier niet bij met de strakke ritmesectie, de swingende piano en een spetterende vioolsolo. De band toont hun grote kwaliteiten in het uptempo West Virginia in my bones. Nadat gas wordt teruggenomen in het melodieuze Desert flower, worden we onder aanvoering van een jagende drummer in Maxine weer getrakteerd op aanstekelijke bluegrass. Fare thee well blues is uptempo country met een mooie slidesolo. Alle voetjes gaan weer van de vloer in het de pan uitswingende Hillbilly bop en in Said and done is alles weer bluegrass wat de klok slaat en gaat de band helemaal los. De album eindigt met Lone wolf waltz, een zeer fraaie wals met vocale hoogstandjes, een slepende viool en een mooie dobro.  

Conclusie: Dancing shadows is een zeer lekker in het gehoor liggend en gevarieerd rootsalbum. Een goede zangeres en een uitstekende band. Kortom: een prachtplaat!

Tracks: 

 1. Sukey
 2. Paris to Austin
 3. Exile
 4. Demona
 5. Oklahoma
 6. Forbidden fruit
 7. Last train to Sanesville
 8. West Virginia in my bones
 9. Desert flower
 10. Maxine
 11. Fare thee well blues
 12. Hillbilly bop
 13. Said and done
 14. Lone wolf waltz

Line up:

 • Martha Fields – zang
 • Manu Bertrand – akoestische gitaar, dobro, pedal steel, banjo, mandoline, lapsteel, resonator gitaar
 • Serge Samyn – staande bas
 • Urbain Lambert – elektrische gitaar, slide (track 11), akoestische gitaar (track 4)
 • Dennis Bielsa – drums, cajon, percussie
 • Olivier Leclerc – viool
 • Manu Godard – hammond
 • Vincent Samyn – piano
 • Monica Taylor – backing vocals
 • Travis Fite – backing vocals
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.