Gerritschinkel.nl Columns & meer

6sep/180

Fairport Convention & Friends – A tree with roots – the songs of Bob Dylan

De Britse folkrockband Fairport Convention, opgericht in 1967, heeft met haar door Keltische folk beïnvloede muziek als menig voorbeeld gediend voor diverse bands. De oorspronkelijke bezetting bestaat uit Richard Thompson (gitaar), Iain Matthews (zang, gitaar), Simon Nicol (gitaar), Asley Hutchings (bas), Judy Dyble (zang) en Martin Lamble (drums). In de loop van de jaren ondergaat de band meerdere bezettingswijzigingen. Het eerste album, Fairport Convention, verschijnt in 1968.

Vorige maand kwam er een nieuw album uit van Fairport Convention & Friends. Dit album, A tree with roots, is uitgebracht ter ere van de 50e verjaardag van de originele Basement Tapes van Bob Dylan & The Band. Dit album werd pas in 1975 officieel uitgebracht maar in 1968 circuleerden er op bootlegs al opnames. Op A tree with roots staan 17 covers van Bob Dylan. Songs die op de plaat gezet zijn door Fairport Convention, maar ook door Fotheringay, de band die in 1970 door zangeres Sandy Denny werd opgericht en Sandy Denny solo. Het openingsnummer, het vrolijke Si tu dois partir (If you gotta go, go now), met Dave Swarbrick op fiddle en Trevor Lucas op triangle, komt van hun album Unhalfbricking uit 1969 en was destijds een hit. Sandy Denny was toen inmiddels Judy Dyble als zangeres opgevolgd. Van het album Unhalfbricking komen ook het bluesy Dear Landlord, het mede door Roger McGuinn geschreven Ballad of easy rider, met fraai gitaarwerk van Richard Thompson en het vrolijke Million dollar bash, met Dave Swarbrick op mandoline.  Zangeres Judy Dyble is de vocaliste op het rockende Jack O’Diamonds van hun debuutalbum. Een voorbeeld van de mooie stem van Sandy Denny’s is te horen in de prachtige folkballad I’ll keep it with mine. Van het debuutalbum van Fotheringay is het country getinte Too much of nothing opgenomen. Van het solowerk van de in 1978 door een tragisch ongeval overleden Sandy Denny staan twee songs op het album, een demoversie van It ain’t me babe, uit midden jaren ’60, met verstilde zang en akoestische gitaar en Tomorrow is a long time, live opgenomen in het Royalty Theatre. De overige songs zijn ook allemaal live opnames, waarvan de geluidskwaliteit niet altijd optimaal is, zoals in Lay down your weary tune uit 1967, de stevige folkrocker Open the door Richard uit 1970. Fairport Convention, met de weer even teruggekeerde Sandy Denny, rockt er lekker op los in Down the flood en All along the watchtower. Gitarist Trevor Lucas speelt een mooie solo in de folkballad Days of 49 en Percy’s song begint met schitterende a capella zang van Sandy Denny. Het laatste nummer Knocking on heavens door is een prachtig ingetogen versie met piano en Sandy Denny in topvorm.       

Conclusie: Heerlijke relaxte folkrock van de bovenste plank. Een fijne verzamelaar.

Tracks:

 1. Si tu dois partir
 2. Jack O ‘Diamonds
 3. Lay down your weary tune (live on John Peel’s Top Gear),
 4. Dear landlord
 5. Open the door Richard (David Symonds BBC session)
 6. I’ll keep it with mine
 7. Percy’s song (live on John Peel’s Top Gear)
 8. The ballad of easy rider
 9. It ain’t me babe (demo)
 10. George Jackson (live at the Howff)
 11. Tomorrow is a long time (live from the Royalty Theatre)
 12. Days of 49 (live at Fairfield Halls 1973)
 13. Down in the flood (live at Fairfield Halls 1973)
 14. All along the watchtower (live at Chateau Neuf 1975)
 15. Too much of nothing
 16. Million dollar bash
 17. Knocking on heaven’s door (live at the LA Troubadour 1974)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.