Gerritschinkel.nl Columns & meer

3sep/180

De lange adem

Atleten van de lange adem spreken tot de verbeelding. Een treffend voorbeeld was natuurlijk de zwemmarathon van Maarten van der Weijden. Ondanks het feit dat hij na 163 kilometer zijn monstertocht in Burdaard meer dood dan levend moest staken, werd hij als een held ontvangen. Extremiteiten spreken tot de verbeelding.

Ook in Gouda hadden en hebben we atleten met een lange adem. In de jaren ‘90 was daar zwemster Edith van Dijk van DONK die furore maakte op de 25 kilometer zwemmen in open water. En in 2003 zwom ze het Kanaal over.

A.s. zondag kunnen atleten met lange adem hun zwemhart ophalen in de Goudse Singels Swim. Voor 500 meter of 1 kilometer heb je misschien niet zo’n lange adem nodig, maar voor de 3 kilometer wel dacht ik zo. Wethouder Bunnik van sport stort zich in de historische Museumhaven ook te water. Dat doet organisator Andy Koolmees ongetwijfeld ook, want dat is nou typisch zo’n atleet die niet stil kan zitten, of het nu de Singels Swim is of de Goudse Singel Loop. En daar blijft het niet bij.

Maar de Gouwenaar met de echt lange adem is Pascal van Norden. Die draait zijn benen niet om voor een afstand van 100 kilometer. De meervoudig Nederlands kampioen op de 100 km kan zijn titel van vorig jaar niet verdedigen. Domweg omdat hij moet kiezen tussen het NK in Winschoten en het WK in Kroatië, die beiden a.s. zaterdag worden gehouden. Hij heeft gekozen voor het WK in Kroatië. Ik vroeg hem gisteren of hij kansen had. ‘Kalm blijven en slim lopen, dan maak ik de beste kansen’ was zijn antwoord. En dat is de Sportman van Gouda van 2017 wel toevertrouwd.    

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.