Gerritschinkel.nl Columns & meer

12feb/180

De Olympische Spelen

‘Jullie gepensioneerden kunnen lekker de hele dag naar de Olympische Spelen kijken’ hoorde ik zondagmiddag een Goudse voetbalfan zeggen tegen een paar oudere mannetjes in de bestuurskamer van Excelsior ’20. We hadden net een opwindende voetbalwedstrijd gezien, waarin ONA de Schiedamse tegenstander met 3-6 in de pan had gehakt waarna het gesprek al snel over Sven Kramer ging. Ik voelde me ook aangesproken omdat ook mijn wekker niet elke morgen om 6 uur rinkelt. Dus volop tijd om uren voor de tv te hangen. Dat zal niet gebeuren, maar de Olympische Spelen blijven een fenomeen. ‘We’ hebben inmiddels al heel wat medailles veroverd. Het goud van Sven was geen verrassing, maar sinds zaterdag kan Carlijn Achtereekte ook niet meer anoniem over straat. SC Gouda juicht om haar eerste olympische medaillewinnaar. Ted-Jan Bloemen blijft tenslotte van ‘ons’ vinden ze bij de Goudse schaatsclub.

Het mooie van de Olympische Spelen is de aandacht voor sporten die we niet vaak op tv zien, zoals biatlon. En de langlaufers op de 30 km skiatlon die als schichten door het besneeuwde Koreaanse landschap schieten. Slopestyle blijft merkwaardig net als mogulskiën. Je moet wel sterke knieën hebben. IJsdansers die gracieus over het ijs zwieren. En wat te denken van curling. Topsport in landen als Canada, Noorwegen en Zweden en ook in Nederland in opkomst. Maar wij moeten er natuurlijk weer een malle quiz op tv van maken, waar onder leiding van Frans Bauer en spreekstalmeester Evert ten Napel een blik BN’ers is opengetrokken die wild zwaaiend met bezems indruk trachten te maken.

Tenslotte hoop ik dat na de sporters ook de politici van Noord en Zuid Korea elkaar echt vinden. Dat zou de meest glanzende gouden medaille kunnen opleveren.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.