Gerritschinkel.nl Columns & meer

31okt/170

Until better times – Leif de Leeuw Band

Leif de Leeuw wordt geboren op 17 februari 1995 in Amersfoort. Hij raakt al heel jong bezeten van de gitaar. Een van zijn grootste inspiratiebronnen is Johnny Winter die hij als 11 jarig jochie zag optreden. In 2009 en 2013 wint de Leeuw de Sena Young Talent Guitar Award en in 2016 wordt hij door de lezers van ‘De Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux.

In 2014 wint hij met de door hem opgerichte Leif de Leeuw Band de Dutch Blues Challenge. Als winnaars van deze prestigieuze prijs vertegenwoordigt de band Nederland tijdens de International Blues Challenge in Memphis Tennessee. In 2015 wordt de Leif de Leeuw Band door de European Blues Awards uitgeroepen tot ‘Best band 2015’.

In 2014 komt de EP ‘EP de Luxe’ uit, een mini cd met vijf songs, die door pers en publiek goed wordt ontvangen. Het eerste volwaardige album van de Leif de Leeuw Band, Leelah, verscheen vorig jaar. In juli van 2017 duikt de Leif de Leeuw Band, die verder bestaat uit zangeres/gitariste Britt Jansen, bassist Boris Oud en drummer Tim Koning, met producer Jasper Ras de studio in voor het opnemen van een nieuw album. Dit album, Until better times, werd 22 oktober jl. officieel gepresenteerd in Willem Twee poppodium in ’s-Hertogenbosch.

Until better times trapt overdonderend af met de midtempo Led Zeppelin achtige bluesrocker All coming back, waarin Britt Jansen ook meteen haar visitekaartje afgeeft. Listen here people is een daverende bluesrocker met vette gitaarsolo’s en de fantastische hammond van gastspeler Willem ’t Hart. Ook in het rockende titelnummer en de single Until better times is de inbreng van ’t Hart groots evenals het (slide) gitaarspel van de Leeuw en de uitbundige zang van Jansen. De inbreng van Britt Jansen is trouwens groot in de sound van de Leif de Leeuw Band. In het intro en verder op in Getting older zijn de invloeden van The Allman Brothers Band nadrukkelijk aanwezig met die typische Allman gitaarlicks. Heerlijke southern rock met een strakke ritmesectie en ’t Hart die er weer met zijn hammond door heen komt rollen. Thank you is een powerballad met intense zang van Jansen. Af en toe ingetogen, maar dan weer opwindend met de gitaren. De slowblues Mr. Hangman is een van de hoogtepunten van het album. Ingetogen zang afgewisseld met uitbundige zang, subtiel tinkelend gitaarwerk dat evolueert naar een prachtige slepende langzame gitaarsolo om daarna te exploderen met fel gitaarwerk. En niet te vergeten die warme orgelklanken. De southern rock van The Allman Brothers is weer terug in Doing it alright. De rocker Afraid to fly met zijn gierende gitaarsolo’s brengt je in de sferen van de rock van de jaren 70. In de melodieuze Allman Brothers achtige rocker Taking all my time dompelt ’t Hart de luisteraar weer onder in een bad van orgeltonen, naast de pompende bas van Boris Oud en laat Britt Jansen zich vocaal weer van haar uitbundige kant horen. In het funky Be loyal toont de Leeuw met verschroeiend gitaarwerk zijn niet geringe kwaliteiten. De ritmesectie is ook weer prominent aanwezig. Het album wordt afgesloten met een ingetogen enigszins zweverige ballad, met subtiel gitaarwerk, halverwege een lyrische gitaarsolo, mooie zang en fraaie orgeltonen.

Conclusie: Leif de Leeuw is een uitstekende gitarist, de zang van Britt Jansen is van grote klasse, de ritmesectie is zeer op dreef. En als je dan ook nog de hulp inroept van een fantastische hammondspeler dan kan het niet anders of er moet iets moois zijn gemaakt. En dat klopt, want Until better times is een heel goed en gevarieerd album.

Tracks:

 1. All coming back
 2. Listen here people
 3. Until better times
 4. Getting older
 5. Thank you
 6. Hangman
 7. Doing it allright
 8. Afraid to fly
 9. Taking all my time
 10. Be loyal
 11. Dysphoria

 

 

 

 

 

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.