Gerritschinkel.nl Columns & meer

18sep/170

Jewel in my crown – Tom Leggett

Zanger-gitarist Tom Leggett wordt geboren in Little Rock, Arkansas en verhuist in 1997 naar New Orleans om zich onder te dompelen in het rijke (muzikale) erfgoed van deze stad. Hij krijgt gitaarles van de bekende jazzgitarist Hank Mackie en richt in 1999 de jazz-funk band Idletime op. Met deze band toert Leggett door de VS en is openingsact voor o.a. Dirty Dozen Brass Band, Derek Trucks Band, North Mississippi Allstars en de Meters. Na de verwoestende werking van de orkanen Rita en Katrina in New Orleans valt Idletime in 2005  uiteen. Leggett werkt hierna als freelance gitarist in New Orleans. In 2013 verschijnt het door hemzelf geproduceerde debuutalbum Spinnin’ my wheels, een album met blues, country en andere rootsinvloeden.   

In april jl. verscheen het nieuwe album van Tom Leggett. Op dit album met 10 nieuwe door Leggett zelf geschreven songs weet Leggett zich omringd door een  grote all-star band met de beste musici uit New Orleans. Dat Leggett en de zijnen diep geworteld zijn in de New Orleans scene wordt meteen duidelijk. Ferme drumklappen openen het titelnummer Jewel in my crown waarin de zuidelijke sfeer wordt opgeroepen en bij mij ook herinneringen oproept aan Steve Forbert. De funk slaat toe in Little things en de geest van Dr. John waart rond in She prays, met een mooi piano-intro en schitterend blaaswerk. Further I roam  en Edward zijn reggae en een zweem Garland Jeffreys met vlammend gitaarwerk en een dominerende bas. Happy song is gewoon een vrolijk reggaenummer. Een fijne gitaarsolo is te horen in het melodieuze en funky On my way, met wederom die geweldige bas. Na de ballad This time verrast Tom Leggett de luisteraar met Come on back home, een swingende wals met een mooie orgelsolo. Het album wordt besloten met de bluesrocker Whiskey goin’ round. Een pompende bas, een hamerende piano en een scheurende mondharmoncia. Een fraaie finale waarin de whiskey ongetwijfeld rijkelijk zal hebben gevloeid.

Conclusie: Liefhebbers van New Orleans en aanverwante muziek moeten dit heerlijke album onmiddellijk aanschaffen. Een pareltje! De titel Jewel in my crown dekt helemaal de lading.

Tracks:

 1. Jewel in my crown
 2. Little things
 3. She prays
 4. Further I roam
 5. Edward
 6. Happy song
 7. On my way
 8. This Time
 9. Come on back home
 10. Whiskey goin’ round

Line up

 • Tom Leggett – solo gitaar, rhythm gitaar
 • Michael Burkart – orgel, clavinet, piano
 • Rik Fletcher – piano
 • Tom Worrell – piano
 • Terrence Houston – drums
 • Pete Bradish – drums
 • Jerome Harris – drums
 • Scott Jackson – bas
 • Derek Eidson – bas, zang
 • Jimmy Sweetwater – harmonica
Reacties (0) Trackbacks (0)
 1. Very g᧐od writeup. I checked out your blog fairly regularly, and you are cοnstantⅼy coming up with some great staff.
  I shared this post on my Twittеr, and my followers loved it.
  Good luck.


Leave a comment

Nog geen trackbacks.