Gerritschinkel.nl Columns & meer

31mei/170

A/B – Kaleo

IJsland, land van geisers. IJsland, land waar bomen zeldzaam zijn en het uitspreken van namen van vulkanen als Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull, Thrihnukagigur en Mýrdalsjökull een aanslag op je tong betekent. Maar IJsland heeft ook een bloeiende muziekscene. Denk b.v. aan Sigur Ros, Mezzoforte, Björk, The Sugarcubs en Of Monsters and Men. En Kaleo. Kaleo is Hawaiaans voor ‘het geluid’.

Kaleo wordt in 2012 door vier vrienden opgericht in Mosfellsbær, een stadje in zuidwest IJsland, 12 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. In 2013 brengen ze in hun eigen land hun eerste album Kaleo uit en in datzelfde jaar ook de ep Glasshouse. Kaleo is in het begin van hun carrière te bewonderen op festivals in IJsland zoals Iceland Airwaves Music Festival. De band tekent een contract bij Elektra/Atlantic en vertrekt begin 2015 naar de Verenigde Staten. In hun nieuwe thuisbasis Austin, Texas, neemt Kaleo in 2016 hun debuutalbum (buiten IJsland) A/B op. Ze toeren ook vrijwel non-stop en treden op in 45 Amerikaanse staten.

Het album Kaleo en de ep Glasshouse waren succesvol in hun vaderland, maar buiten IJsland werd de band nauwelijks opgemerkt. Met het album A/B hoopt Kaleo nu wel succes te krijgen op het Europese vasteland.

En hoewel A/B al bijna een jaar uit is, is het nooit te laat om er hier nog eens aandacht aan te besteden, want het resultaat mag er zijn. De opener, de bluesrocker No good knalt er meteen stevig in met gierende gitaren, een straffe ritmesectie en de gedreven zang. Serene pianotonen openen het soms enigszins onheilspellende Way down we go. Dit nummer kwam ook op de soundtrack van het populaire voetbalgame FIFA 16 terecht en in de trailer van Orange is the new black op Netflix. Iets heel anders is daarna Broken bones, een soort worksong, met de openingszinnen ‘The devil’s going to make me a free man, the devil’s going to set me free’. Glass house en Hot blood zijn weer uptempo rockers met scheurende gitaren. Een rustpunt is All the pretty girls, een folksong in de stijl van Bon Iver, zeker met de hoge stem van Júlíusson, die sterke verwantschap vertoont met Justin Vernon. In het semi akoestische Automobile reist Kaleo fluitend op een autotrip door de USA. Kaleo eert in de traditionele ballad Vor i Vaglaskogi het muzikale erfgoed van IJsland. Met dit nummer brak Kaleo in 2012 in hun vaderland door. In Save yourself is weer die hoge stem van Júlíusson te horen. Het slotnummer I can’t go without you begint met akoestische gitaarakkoorden, waarna de schurende zang en de stevigere gitaar- en orkestrale intermezzo’s het geheel tot een mooi einde brengen.

Conclusie: Ik ben blij dat ik met enige vertraging kennis heb gemaakt met Kaleo. Deze IJslandse band heeft mij met het album A/B positief verrast. Een goed album met een aantal voortreffelijke uitschieters.

Tracks:

 1. No good
 2. Way down we go
 3. Broken bones
 4. Glass house
 5. Hot blood
 6. All the pretty girls
 7. Automobile
 8. Vor i vaglaskogi
 9. Save yourself
 10. I can’t go on without you

Line up:

 • JJ Julius Son (Jökull Júlíusson) – lead vocals, rhythm gitaar, piano
 • Rubin Pollock – lead gitaar, backing vocals
 • Daniel Kristjansson – bas
 • David Antonsson – drums, percussie, backing vocals
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.