Gerritschinkel.nl Columns & meer

28mei/170

Took you long enough – Brad Stivers

Brad Stivers is een jonge singer-songwriter-gitarist uit Austin Texas. Deze mid twintiger speelt en schrijft in de grote Amerikaanse muziektraditie. Hij speelt in zijn jeugd eerst trombone en saxofoon maar schakelt later over naar de gitaar. Via zijn toenmalige gitaarleraar komt hij in aanraking met de blues en als Brad de muziek van BB King, Stevie Ray Vaughan en Joe Louis Walker hoort raakt hij helemaal in de ban van the blues. Hij verhuist naar Colorado en aan de University Northern Colorado behaalt hij een graad in The Music Business en studeert hij jazzgitaar. Met andere studenten aan die universiteit formeert hij een eigen band en in 2012 mag hij Colorado vertegenwoordigen op de Youth Showcase op de internationale Blues Challenge. De jaren daarna spelen ze in clubs en op festivals in Colorado. In 2014 wint zijn band Bad Brad & The Fat Cats de lokale Blues Challenge.

Brad Stivers woont tegenwoordig weer in Austin waar hij een steeds bekendere naam wordt in de rijke bluesscene van deze Texaanse stad. Hij heeft opgetreden met lokale grootheden als Greg Izor, Jai Malano en Erin Jaimes en o.a. gespeeld in de beroemde Continental Club en de legendarische bluesclub Antone’s. Recent heeft hij getoerd in Italië en Zwitserland.

Bad Brad & The Fats Cats brengen twee albums uit en begin deze maand verscheen Took you long enough, het debuutalbum van Brad Stivers en zijn huidige band Een album met eigen nummers en  covers. Het album opent met het korte maar swingende 2000 Miles, waarin de echo van Chuck Berry hoorbaar is. Het door Johnny MacRae en in 1966 door Ray Charles op de plaat gezette You’re just about to lose your clown is een jazzy uptempo nummer met een heerlijke saxsolo van Mark Wilson, een snijdende gitaarsolo en droog roffelend drumwerk. De rockabilly van The Stray Cats klinkt door in de shuffle Put it down en Brad Stivers is weer gitaristisch op dreef in het funky titelnummer. Een van de gasten op het album is Emily Gimble met haar stem en hamerende piano op de Ray Charles klassieker Here we go again. Een andere gastmuzikant is Malford Milligan met zijn krachtige, soms op Otis Rush lijkende zang, in Nickel and a nail van O.V. Wright. Prachtig die orgelsolo van Bukka Allen en de messcherpe gitaarsolo van Stivers. Dat Stivers een uitstekende gitarist is bewijst hij ook in het instrumentale One night of sin en in de dampende blues Can’t wait. Save me is een rauwe blues met een twanging gitaar. Het album eindigt  met een tweede instrumentaal nummer, het funky Cold sweat met wederom goed gitaarwerk en een prima ritmesectie.

Conclusie: Took you long enough is een prima album. Rootsmuziek van grote klasse.

Tracks:

 1. 000 Miles
 2. You’re just about to lose your clown
 3. Put it down
 4. Took you long enough
 5. Here we go again (feat. Emily Gimble)
 6. Nickel and a nail (feat. Malford Milligan)
 7. One night of sin
 8. Can’t wait
 9. Save me
 10. Cold sweat

Line up:

 • Brad Stivers – zang, gitaar
 • Mark Wilson – sax
 • Malford Milligan – zang track 6
 • Emily Gimble – zang en piano track 5
 • Bobby Perkins - bas
 • Bukka Allen – B3 orgel
 • Nico Leophonte - drums
 • Odis Hill - bas
 • Eric Pzygocki – upright bas

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.