Gerritschinkel.nl Columns & meer

7okt/160

The complete BBC sessions – Led Zeppelin

Als de Britse band The Yardbirds in 1968 uiteen valt richt gitarist Jimmy Page Led Zeppelin op. In januari 1969 verschijnt Led Zeppelin I, hun debuutalbum en in oktober 1969 de opvolger Led Zeppelin II. De band is productief in de eerste jaren van hun bestaan want in 1970 komt hun 3e album, Led Zeppelin III uit en een jaar daarna Led Zeppelin IV, met de klassieker Stairway to heaven. Tijdens hun live optredens kan de band rauw en meedogenloos te keer gaan, zoals blijkt uit opnamen die in die tijd door de BBC radio worden opgenomen. In 1997 verschijnt een dubbel cd, getiteld de BBC sessions.

Gitarist Jimmy Page is al jaren druk bezig met het opnieuw (geremasterd) uitbrengen van de albums uit de Led Zeppelin catalogus en vorige maand verscheen The complete BBC sessions. Dit driedubbele album bevat niet alleen de BBC sessions uit 1997 maar is er nog een 3e album aan toegevoegd met opnamen die Page ‘nog ergens had liggen’.

Cd 1 bevat 14 opnamen uit 1969 van vier verschillende BBC sessies. De band speelt zowel bluescovers als eigen nummers, hoewel er al jaren vraagtekens worden gezet bij het feit dat Page en Plant wel heel vaak hun eigen naam onder diverse composities hebben gezet. Diverse rechtszaken zijn hierover al gevoerd. Maar hoe dan ook, de band vertolkt deze nummers toch op de hun geheel eigen wijze. You shook me en I can’t quit you baby zijn pure (slow)bluesnummers met felle gitaarsolo’s, een sterke ritmesectie, orgelsolo’s van John Paul Jones en een zijn longen uit zijn lijf zingende Robert Plant. Van de snelle rocker Communication breakdown staan er maar liefst drie versies op. Een topnummer is en blijft Dazed and confused, met zijn tempowisselingen, vlammende gitaarsolo’s, de strijkstok van Page en een magnifieke drummende John Bonham. Op Robert Johnson’s Travelling riverside blues speelt Page lekker slide. Whole lotta love krijgt een dampende uitvoering. Something else is een rockende boogie met een pianosolo van Jones. Met How many more times wordt de eerste cd opwindend afgesloten.

Cd 2 bevat 10 opnamen van het concert dat Led Zeppelin op 1 april 1971 gaf in Parijs. Immigrant song, Heartbreaker en Black dog zijn energieke rockers met vlammende gitaarsolo’s. Led Zeppelin in topvorm en dat bewijst de band zeker in Since I’ve been loving you, een prachtige slowblues, met gitaarsolo’s, orgel en de verscheurende zang van Plant. Het hoogtepunt is een ruim 18 minuten durende breed uitwaaierende versie van Dazed and confused, waarin John Bonham meer dan eens bewijst een formidabele drummer te zijn. Groots is Stairway to heaven en Going to California en That’s the way zijn prachtige akoestische nummers, een rustpunt in het concert alvorens de band weer los gaat in Whole lotta love, dat halverwege ‘ontaardt’ in een medley met Boogie chillun’, Fixin’to die, That’s alright mama en A mess of blues, gevolgd door een lekkere versie van Thank you.

Op cd 3 staan 9 opnamen uit 1969 en 1971die Page nog ergens heeft opgeduikeld uit zijn archief. Weer twee versies van de snelle rocker Communication breakdown en twee uitvoeringen van What is and what should never be. Verder een waanzinnige ruim 10 minuten durende versie van Dazed and confused. White summer is een akoestische instrumental met prachtig gitaarspel. Ruim 8 minuten aandachtig genieten. De Willie Dixon klassiekers I can’t quit you baby en You shook me klinken ook hier fantastisch. Gitaarsolo’s, orgelsolo’s, zoemende bas en krachtig drumwerk. Het album wordt besloten met de rammelende bluesrocker Sunshine woman, een nummer dat nog nooit officieel werd uitgebracht. De iets mindere geluidskwaliteit van dit nummer nemen we maar op de koop toe.

Conclusie: Led Zeppelin in topvorm.

Tracks cd 1:

 1. You Shook Me (23/3/69 Top Gear)
  2. I Can’t Quit You Baby (23/3/69 Top Gear)
  3. Communication Breakdown (22/6/69 Pop Sundae)
  4. Dazed And Confused (23/3/69 Top Gear)
  5. The Girl I Love She Got Long Black Wavy Hair (22/6/69 Pop Sundae)
  6. What Is And What Should Never Be (29/6/69 Top Gear)
  7. Communication Breakdown (29/6/69 Top Gear)
  8. Travelling Riverside Blues (29/6/69 Top Gear)
  9. Whole Lotta Love (29/6/69 Top Gear)
  10. Somethin’ Else (22/6/69 Pop Sundae)
  11. Communication Breakdown (10/8/69 Playhouse Theatre)
  12. I Can’t Quit You Baby (10/8/69 Playhouse Theatre)
  13. You Shook Me (10/8/69 Playhouse Theatre)
  14. How Many More Times (10/8/69 Playhouse Theatre)

Tracks cd 2:

 1. Immigrant Song (1/4/71 Paris Theatre)
  2. Heartbreaker (1/4/71 Paris Theatre)
  3. Since I’ve Been Loving You (1/4/71 Paris Theatre)
  4. Black Dog (1/4/71 Paris Theatre)
  5. Dazed And Confused (1/4/71 Paris Theatre)
  6. Stairway To Heaven (1/4/71 Paris Theatre)
  7. Going To California (1/4/71 Paris Theatre)
  8. That’s The Way (1/4/71 Paris Theatre)
  9. Whole Lotta Love (Medley) [1/4/71 Paris Theatre]
  10. Thank You (1/4/71 Paris Theatre)

Tracks cd 3:

 1. Communication Breakdown (23/3/69 Top Gear)
  2. What Is And What Should Never Be (22/6/69 Pop Sundae)
  3. Dazed And Confused (10/8/69 Playhouse Theatre)
  4. White Summer (10/8/69 Playhouse Theatre)
  5. What Is And What Should Never Be (1/4/71 Paris Theatre)
  6. Communication Breakdown (1/4/71 Paris Theatre)
  7. I Can’t Quit You Baby (14/4/69 Rhythm & Blues Session)
  8. You Shook Me (14/4/69 Rhythm & Blues Session)
  9. Sunshine Woman (14/4/69 Rhythm & Blues Session)

Line up:

 • Jimmy Page – akoestische en elektrische gitaar, backing vocals
 • Robert Plant – vocals, harmonica
 • John Paul Jones – bas gitaar, keyboards, mandoline, backing vocals
 • John Bonham – drums, percussie, backing vocals

 

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.