Gerritschinkel.nl Columns & meer

2okt/160

The crux of the biscuit – Frank Zappa

Ik heb de lp Apostrophe(’) van Frank Zappa destijds helemaal grijsgedraaid. Het album uit 1974 met dat prachtige typische Zappa portret op de hoes. Het maatschappij kritische album met o.a. mooie verhalen over de Eskimo Nanook. Op dit album werken een keur aan topartiesten mee. Ik noem slechts Ian Underwood (sax), Ruth Underwood (percussie), Jim Gordon en Aysley Dunbar (drums), Don ‘Sugarcane’ Harris en Jean-Luc Ponty (viool), George Duke (keyboards) en er is een gastrol weggelegd voor bassist Jack Bruce.

Uit het onuitputtelijke archief van Frank Zappa verschijnt, meer dan 20 jaar na zijn dood, nog regelmatig ‘nieuw’ materiaal. Onlangs verscheen het album The crux of the biscuit, een album met studio-outtakes, basic tracks, alternatieve versies en nummers die uiteindelijk niet op het originele album Aposthrophe(‘) terecht kwamen. De opnamen stammen uit 1972 en 1973.

De eerste twee nummers van The crux of the biscuit zijn op enkele kleine onderdelen na vrijwel identiek aan de versies zoals die op Apostrophe(’) staan. Cosmik debris met al die tempowisselingen en het piano-intro van George Duke op Uncle Remus blijven tijdloos mooi. En wat te denken van de backingvocals van The Ikettes. Down in the dew is een jamsessie van Zappa op gitaar en Jim Gordon op drums. Vervolgens verschijnt Jack Bruce ten tonele met zijn superbas in Apostrophe(‘). Samen met het fenomenale gitaarspel van Zappa en het  beukende drumwerk van Gordon blijft het een feest om naar deze ruim negen minuten durende instrumental te luisteren. Uit gedeelten van een Australisch interview uit juni 1973 vertelt Zappa het verhaal achter Don’t eat that yellow snow – St. Alphonso’s pancake breakfast, waarna er een spetterende bijna 20 minuten durende liveregistratie is te horen van beide nummers, opgenomen tijdens een concert op 24 juni 1973 in Hordern Pavillion in Sidney Australië. Na anderhalve minuut Excentrifugal forz krijgen we drie versies van Energie frontier voorgeschoteld. Drie studio try-outs van Zappa met bassist Jack Bruce en drummer Jim Gordon en in de eerste twee takes met fluitsolo’s van een onbekende fluitist. De 3e versie duurt ruim 8 minuten en is een oerversie van het latere Apostrophe(‘). Vervolgens basistracks van Cosmic debris  en Don’t eat that yellow snow waarin Zappa maar weer eens bewijst een uitstekende gitarist te zijn. Het album wordt besloten met twee (zeer) korte outtakes van Nanook rubs it.    

Conclusie: Ruim 42 jaar nadat ik kennis maakte met Apostrophe(‘) van Frank Zappa is de glans van dat geniale  album nog lang niet verdwenen. En met het album The crux of the biscuit wordt die glans weer lekker opgepoetst. Zappa blijft uniek.

Tracks:

 1. Cosmik debris
 2. Uncle Remus (mix outtake)
 3. Down in the mew (alternate take)
 4. Aposthrophe’ (mix outtake)
 5. The story of ‘Don’t eat that yellow snow – St. Alphonzo’s pancake breakfast
 6. Don’t eat that yellow snow – St. Alphonzo’s pancake breakfast (live)
 7. Excentrifugal forz (mix outtake)
 8. Energie frontier (take 4)
 9. Energie frontier (take 6 with overdubs)
 10. Energie frontier (bridge)
 11. Cosmik debris (basic tracks take 3)
 12. Don’t eat that yellow snow (basic tracks – alternate take)
 13. Nanook rubs it (basic tracks – outtake)
 14. Nanook rubs it (session outtake)
 15. Frank’s last words

Line up:

 • Frank Zappa – gitaar, leadvocals, bas (track 3)
 • Tom Fowler – bas (track 1, 6, 11, 12, 13, 14)
 • Dave Parlato – akoestische bas (track 8)
 • George Duke – keyboards (track 1, 2, 3, 6, 7, 11, 12, 13, 14), vocals (track 6)
 • Aynsly Dunbar – drums (track 1, 2)
 • Jim Gordon – drums (track 3, 4, 8, 9. 10)
 • Ralph Humphrey – drums (track 1, 6, 11, 12, 13, 14)
 • John Guerin – drums (track 7)
 • Ruth Underwood – percussie (track 1, 6, 11, 12, 13)
 • Bruce Fowler – trombone (track 1, 6)
 • Sal Marquez – trompet (track 1, 6), vocals (track 6)
 • Alex Dmochowski – bas (track 2)
 • Jack Bruce – bas (track 4, 8, 9, 10)
 • Tony Duran – rhythm gitaar (track 4, 8, 9, 10)
 • Ian Underwood – sax en synth (track 6)
 • Jean-Luc Ponty – viool (track 6, 7)
 • Debby, Lynn & Tina (The Ikettes), backingvocals track 1, 2)

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.