Gerritschinkel.nl Columns & meer

2okt/160

De lange bal en ander trainersjargon

Ik las gisteren een artikel over het trainersjargon in de voetbalwereld. Ja, dacht ik, soms moet je als voetballer toch diep achter je oren krabben om te begrijpen wat die trainers eigenlijk bedoelen. Zelfs doorgewinterde profs moeten soms met een onbegrijpelijke blik naar de kant van het voetbalveld kijken als een trainer weer zijn kreten het veld in slingert. En dan heb ik het nog niet eens over beginnende voetballertjes, want het abracadabra wordt er blijkbaar met de paplepel ingegoten.

“Je moet als een valse spits spelen” hoor ik een trainer voor de wedstrijd zijn aanvoerder toeroepen. In zijn onschuld zal deze speler denken dat hij er met gestrekt been in moet gaan. Het kan toch niet waar zijn dat een trainer doelbewust gele dan wel rode kaarten gaat uitlokken?

“We moeten hoog druk zetten”. Hoe doe je dat? “De tweede bal is altijd voor ons”. En ik maar denken dat het spel met slechts één bal wordt gespeeld. Maar ik kan wat gemist hebben want ik sprak gisteren een scheidsrechter en die verbaasde zich over die 95 spelregelwijzigingen die de KNVB dit jaar heeft doorgevoerd. Dat kan toch geen normaal mens bijhouden.

“Knijpen”, ook zo’n mooi voorbeeld van trainersjargon. Je moet dat natuurlijk dan niet te opzichtig doen, want spelbederf ligt dan op de loer.

Een van de mooiste voorbeelden van trainerstaal is de lange bal. Niks geen ronde knikker, niks geen ovaal geval, nee een exemplaar dat op een surfplank lijkt. Bij de opkomst van de spelers dragen vier en vijf spelers de lange bal voorzichtig onder de armen het veld op.

Ik chargeer natuurlijk een beetje, maar ik kan me voorstellen dat voetballers lang niet altijd meer naar hun trainer luisteren of begrijpen wat de goede man precies bedoelt.

Tenslotte iets dat me al lange tijd verbaast, het handjes geven. En dan niet het handen schudden van de tegenstander nadat de kaarten zijn gecontroleerd, maar het geven van handjes bij een wissel. Ik zie dat bij elke wedstrijd, zowel in het profvoetbal als bij de amateurs. Wordt een speler gewisseld, dan gaat hij niet alleen de trainers langs, maar geeft ook alle andere wisselspelers een handje. Hoort dit ook bij die 95 spelregelwijzigingen of zit hier iets anders achter. Wie het weet mag het zeggen. En dan is Marco van Basten nog niet eens begonnen bij de UEFA om zich bezig te houden met nieuwe spelregels. Ik hou mijn hart vast.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.