Gerritschinkel.nl Columns & meer

15aug/160

Het wel en wee van een topsporter

Je traint je vier jaar het apelazarus. Je ontzegt je veel dingen, gaat niet naar feestjes, vrienden, vriendinnen en familie worden op afstand gehouden. Je leeft het leven van een kluizenaar. Trainen, rusten, eten en vroeg naar bed. Alles moet wijken voor dat ultieme doel, een Olympische medaille. Volk en vaderland hebben ook hoge verwachtingen en in de pers worden die verwachtingen ook flink opgeklopt.

Maar de waarheid kan wreed zijn. Je komt 0,12 seconde te kort en je hele droomwereld stort in. Een lichte blessure zorgt er voor dat de al van te voren gekroonde koningin van de Spelen van Rio niet aan ‘onze’ verwachtingen voldoet. Met de finish in zicht maakt een val aan alle illusies een eind. Je staat nog geen 30 seconden op de judomat en je kunt naar huis. En hijgende verslaggevers willen dan meteen een verklaring want daar hebben wij toch recht op? Hoezo recht op? En het afbranden kan beginnen.

Reputaties sneuvelen en nieuwe fenomenen staan op. Ik heb genoten van Elis Ligtlee, de keizerin van de keirin. Ik zou trouwens graag een keer op dat elektrische brommertje willen zitten. Maar ja, waar doe je dat in Gouda? Toch maar weer de oude wielerbaan die Sjef Cleiren in 1932 in Gouda bouwde in ere herstellen?

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.