Gerritschinkel.nl Columns & meer

5aug/160

I’ll remember you – All americana – Jacques Mees

 

De Brabantse singer-songwriter Jacques Mees is in 1959 geboren in Moergestel. Hij koopt zijn eerste gitaar als hij elf jaar was. Zijn eerste en grootste inspiratiebron was en is Bob Dylan. Later ontdekt hij ook de muziek van artiesten als Woody Guthrie, Hank Williams en Dave van Ronk. Sinds de jaren 80 toert hij door heel Europa en staat in het voorprogramma van o.a. Rick Danko (The Band) en Kevin Ayers. In 1996 verschijnt zijn eerste officiële album en vertrekt hij enige tijd naar Rio de Janeiro om daar met lokale artiesten op te treden. In 2011 toert hij weer door Europa om zijn Bob Dylan Tribute album Shooting star te promoten. De naam Jacques Mees wordt zelfs vermeld in het ABC Dylan Book van popjournalist Bert van de Kamp. De afgelopen twee jaren heeft Mees een album, een minialbum en een viertal singles uitgebracht. En hij is min of meer constant on the road. Kortom een druk baasje. Onlangs kwamen er maar liefst twee minialbums van Mees uit.

In april verscheen I’ll remember you, een album met zes covers, ter ere van de 75e verjaardag van Bob Dylan. Mees wordt op dit album bijgestaan door topmusici BJ Baartmans en Jos van Es. Een argeloze luisteraar zal bij het beluisteren van dit album denken dat hij naar een album van Bob Dylan zit te luisteren want vooral de stem van Mees lijkt soms heel erg op die van zijn Dylan. De zes covers zijn niet de meest bekende songs van Dylan, maar Mees kiest meer voor het onbekendere en soms obscure werk. Het vlotte openingsnummer ‘Cept you  komt van een van de vele nu al legendarische Bootleg series van Dylan. In de ballad I’ll remember you (Empire burlesque 1985) zingt Mees met die typische Dylaneske stem. Met Love sick gaat Mees terug naar 1997 (Time out of mind) met multi-instrumentalist BJ Baartmans in topvorm. De Dylaneske zang is weer goed te horen in Red river shore, een nummer van de sessies van Time out of mind. Mooi mandolinespel van Baartmans! Het prijsnummer op dit minialbum is Up to me, een song van de sessies van Blood on the tracks uit 1974. Prachtig nummer met zang, mondharmonica en een gitaarsolo. Ruim zeven minuten genieten. Het laatste nummer If I was a king is een verhaal apart. Dit obscure nummer verscheen onlangs op The Cutting Edge, the bootleg series vol. 12. Maar de tekst van Dylan is vrijwel onverstaanbaar en daarom heeft Mees de tekst fonetisch geïnterpreteerd. Begeleid op zijn akoestische gitaar maakt hij er een mooie versie van.

Op 1 juni verscheen All americana, een minialbum met zes covers van muzieklegendes Guy Clark, Townes van Zandt, John Prine en Blaze Foley. Met uitzondering van John Prine allemaal muzikanten die helaas niet meer onder ons zijn. Net als op I’ll remember you, waarin Jacques Mees de stem van Bob Dylan soms angstig goed benadert, komt de zang van Mees in Come from the heart en Broken hearted people heel dicht bij die van de oorspronkelijke vertolker Guy Clark. Datzelfde kan gezegd worden van Tecumseh valley en Still lookin’ for you, twee typische Townes van Zandt songs. Can’t always cry van Blaze Foley is een pareltje, en niet alleen vanwege de alleskunner BJ Baartmans maar ook door de samenzang van Mees met Alice Vermeulen, die ook in de meeste andere songs op dit album vocaal prettig aanwezig is. Het enige uptempo nummer is Inspite of ourselves van John Prine waarin Mees en Jolanda Haanskorf om beurten de vocalen voor hun rekening nemen. De songs worden allemaal feestelijk opgesierd door BJ Baartmans op mandoline, dobro, banjo en bouzouki en de bas van Jos van Es. Jammer dat het na zes nummers afgelopen is.

Conclusie: Zowel de ode van Jacques Mees aan Bob Dylan als die aan die andere muzieklegendes zijn heel mooi. Americana van hoog niveau. Zeer aangenaam om naar te luisteren. Dit smaakt naar meer.

Tracks I’ll remember you:

 1. ‘Cept you
 2. I’ll remember you
 3. Love sick
 4. Red river shore
 5. Up to me
 6. If I was a king

Line up I’ll remember you:

 • Jacques Mees – zang, gitaar, mondharmonica
 • Jos van Es – elektrische bas
 • BJ Baartmans – akoestische nylon/steel string gitaar, 12-snarige gitaar, elektrische gitaar, mandoline en dobro

Tracks All americana:

 1. Come form the heart
 2. Tecumseh valley
 3. Can’t always cry
 4. Broken hearted people
 5. Inspite of ourselves
 6. Still lookin’ for you

Line up All americana:

 • Jacques Mees – zang en gitaar
 • Jos van Es – bas
 • BJ Baartmans – mandoline, dobro, banjo en bouzouki
 • Johan Fransen – gitaar
 • Jolanda Haanskorf – zang
 • Alice Vermeulen – backing vocals

 

 

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.