Gerritschinkel.nl Columns & meer

17feb/160

The avenue – Jason Vivone & The Billy Bats

De Amerikaanse gitarist Jason Vivone verhuisde eind jaren 90 naar Kansas City (Missouri) en kocht daar met zijn toenmalige vrouw een 100 jaar oud Victoriaans herenhuis. Voor een koopje, maar later bleek waarom. Er woonde in de buurt een gepensioneerde maffiafamiliet en een seriemoordenaar had er lokale prostituees gestalkt om omgebracht in een steegje. Een lekkere buurt dus.

Jason Vivone is een beroemdheid in de bluesscene van Kansas City. In 2011 werd hij gekroond tot Missouri King of the Roots en in 2013 werd hij KC Cassi Honours gitarist van het jaar. Met zijn band The Billy Bats werd hij in 2012 en 2015 uitgeroepen tot Kansas City IBC Band.

Eind vorige maand kwam het 3e album van Jason Vivone & The Billy Bats uit. Het album The Avenue, genoemd naar een wijk in Kansas City is een ode aan een aantal mensen die in The Avenue woonden toen Vivone daar ook woonde.

Het album opent met The Vivone song (spreek uit Viv O Nee), en sing along rocker met een Bo Diddley beat, met Vivone op zijn cigar box gitaar. Dat Vivone Kansas City Blues ook op de plaat zet lijkt me voor de hand te liggen. Het is de enige cover op het album. Dit oude Jim Jackson’s nummer krijgt een swingende uitvoering met een slidesolo van Vivone die een knipoog is naar de plaatselijk zeer bekende slidevirtuoos Casey Bill Weldon. De titelsong klinkt als een oude meeslepende folksong, met mooie koorzang. Doe je ogen dicht en je ziet de zingende katoenplukkers voor je. Hello Mrs. Radzinsky is een wingende boogie met een lekkere basloop aan het begin, invallende roffelende drumslagen, orgel, gitaar en vrolijke banjoarrangementen van Ben Hoppes. “Alla board” wordt geroepen aan het begin van Train musta jumped the track en dan verwacht je een zeer snelle trainsong die bijkans zal ontsporen, maar het tegendeel is waar. Het is een vrij rustig nummer met indringende zang van Vivone, prachtige backvocals en een goede slide solo. Calender, beginnend met een kort lachje, is een lekkere slowblues met slide, een solide ritmesectie en het orgel van Hoppes op de achtergrond. In het funky My heat is in the right place mag iedereen om de beurt voluit soleren. Het slotnummer, het instrumentale His honor, the mayor, is opgedragen aan Kendall Kohr, de officieuze burgemeester van The Avenue. Een waardig slot met Jason Vivone solerend op zijn cigar box gitaar Nicotina.

Conclusie: The Avenue heeft weinig uitschieters, maar is gewoon een goed roots- en bluesalbum.

Tracks:

 1. The Vivone song (pronounced Viv O Nee)
 2. Kansas city blues
 3. The avenue
 4. Hello Mrs. Radzinsky
 5. Train musta jumped the track
 6. Calendar
 7. My heat is in the right place
 8. His honor, the mayor

Line up:

 • Jason Vivone               vocals, slide gitaar
 • Matt Bustamante        backing vocals, drums, percussie
 • Paula Crawford           backing vocals, gitaar, percussie
 • Rick MacIvor               keyboards, piano, orgel, backing vocals, percussie
 • Jeremy Clark               bas
 • Ben Hoppes                 banjo, backing vocals, percussie
 • Joanna Berkebile        backing vocals, percussie
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.