Gerritschinkel.nl Columns & meer

14okt/150

His best 21 songs – Sonny Terry

Het is deze maand al weer 104 jaar geleden dat Saunders Terrell in Greensboro (Georgia) werd geboren. Saunders Terrell is beter bekend onder zijn artiestennaam Sonny Terry. Zijn vader leerde hem harmonica spelen. Op jonge leeftijd liep Sonny verwondingen op aan zijn ogen en toen hij 16 jaar was werd hij blind. Hij kon toen niet meer op de boerderij van zijn vader werken en om de kost te verdienen ging hij de muziek in. Hij speelde eerst mondharmonica met het trio van bluesgitarist Blind Boy Fuller. Toen Fuller in 1941 overleed begon de langdurige samenwerking van Sonny Terry met gitarist Brownie McGhee. Het duo Sonny Terry & Brownie McGhee nam talloze platen op en werd zeer populair in de folk beweging van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, waarbij ze o.a. samenwerkten met Woody Guthrie. Sonny Terry was ook in meerdere films te horen zoals The Colour Purple van Steven Spielberg en in Crossroads, de film met o.a. muziek van Ry Cooder. De première van deze film kon hij helaas niet meer meemaken want drie dagen voor deze première overleed Sonny Terry op 11 maart 1986 in Mineola (New York) op 74 jarige leeftijd. In 1987 werd hij samen met Percey Mayfield en Eddie Taylor opgenomen in de Blues Hall of Fame.

Sonny Terry heeft zoals gezegd heel veel opgenomen, zowel solo als met vele anderen. Vorige maand is er (weer) een verzamelalbum verschenen met zijn 21 beste songs. Althans zo luidt de titel van het album. Het betreft heel oude opnamen waarvan de geluidskwaliteit toch vrij goed is te noemen. Sommige nummers zijn solo-opnamen van Sonny Terry met zijn kenmerkende soms huilende mondharmonica en zijn hoge whoops. Op Harmonica stomp  is gitarist Blind Boy Fuller te horen en in een aantal nummers zoals The new John Henry, Harmonica and washboard breakdown, Harmonica stomp en Touch it up and go Washboard Sam. Op drie nummers is Woody Guthrie te horen, Stackolee, het swingende Chain gang special en in de folkblues It takes a chain gang man.

Rock me momma en Betty and Dupree zijn heerlijke langzame bluessongs waarin Sonny Terry & Brownie McGhee er lekker tegenaan gaan. Het album wordt met South bound express, afgesloten, een huilende trein met machinist Sonny Terry op de bok, die uit het bluesstation vertrekt.

Conclusie: De echte diehard fans van Sonny Terry (en Brownie McGhee) zullen deze nummers ongetwijfeld al in hun platenkast hebben staan, maar voor hen die dat niet zijn, maar wel van pure harmonicablues houden is dit album zeker aan te bevelen. Eerlijke oude blues.

Tracks:

 1. Mountain blues
 2. The new John Henry
 3. New love blues
 4. Harmonica blues
 5. Harmonica and washboard breakdown
 6. Harmonica stomp
 7. Forty-four whistle blues
 8. Touch it up and go
 9. The red cross store
 10. Shake down
 11. Sweet woman
 12. Chain gang blues
 13. Stackolee
 14. Rock me momma
 15. Chain gang special
 16. It takes a chain gang man
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.