Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

8 O’clock in the afternoon – Jim Singleton

Jim Singleton groeide op in het zuiden van de VS (Dumas, Arkansas) en werd in zijn jeugd gegrepen door de Britse bluesgitaristen die zijn land overspoelden. Het maken van een documentaire over het grote belang van Clarksdale (Mississippi) voor de blues leidde er toe dat hij zijn vriend en gitaarheld Bernie Marsden uitnodigde om een bluesalbum op te gaan nemen. Een album dat een ode brengt aan bluesmensen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Het debuut album van zanger gitarist Jim Singleton heet 8 O’clock in the afternoon en bevat 10 nummers, een mix van covers en originals. Het openingsnummer, de door Peter Green geschreven Fleetwood Mac klassieker Rattlesnake shake knalt er meteen in. Lekker vet gitaarwerk van Jim Singleton en een prima ritmesectie. Het van John Mayall & The Bluesbreakers bekende Nothing to do with love krijgt ook een forse bluesrock uitvoering, met Michael Hensley op hammond en good old Charlie Musselwhite op mondharmonica. Don’t take is een mooie ballad, gedomineerd door akoestische gitaar, hammond en de accordeon van Mark Vacovone. Het tempo wordt weer fors opgeschroefd in de Taste klassieker What’s going on. Een uitstekende ode aan Rory Gallagher. Jim Singleton toont zich in het door Bernie Marsden voor de Britse rockband Whitesnake geschreven Here I go again een uitstekende zanger. Een heel mooie ballad. Don’t owe you a thing van Gary Clark jr. is weer een regelrechte uptempo blues-stamper met een denderende ritmesectie (Joe Osborn bas en John Martin drums) en de scheurende gitaar van Singleton. Het door Jeff Lynne en Tom Petty geschreven Heart with a mind of it’s own is een melodieus nummer dat de stijl van Tom Petty & The Heartbreakers vrij nauw benadert. Bernie Marsden schreef de slowblues Place in my heart, ook door Joe Bonamassa op de plaat is gezet, is een hoogtepunt van het album. Bernie Marsden zelf op gitaar, de hammond van Hensley, de mondharp van Musselwhite en de ingetogen mooie zang van Singleton. Wicked game was in 1989 een hit van Chris Isaak en de mooie uitvoering van dit nummer op dit album past helemaal. Dat Jim Singleton een groot fan was/is van Rory Gallagher blijkt uit het feit dat hij van deze Ierse bluesgitarist na diens What’s going on nog een ode brengt op dit album. Al is het nummer A million miles away dat op Gallagher’s album Tatoo uit 1973 staat, niet te overtreffen, de uitvoering hiervan is op het album van 8 O’clock in the afternoon een waardige afsluiter.

Conclusie: Ik kan kort en krachtig zijn: 8 O’clock in the afternoon is een uitstekende ode aan de blues!

Tracks:

  1. Rattlesnake shake
  2. Nothing to do with love
  3. Don’t take
  4. What’s going on
  5. Here I go again
  6. Don’t owe you a thang
  7. Heart with a mind of it’s own
  8. Place in my heart
  9. Wicked game
  10. A million miles away

Releasedatum : juni 2015

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.