Gerritschinkel.nl Columns & meer

30dec/140

Jos de Vos uit Dreumel

In de trein van Gouda naar Rotterdam lag vandaag een exemplaar van De Gelderlander. Nieuwsgierig als ik ben begon ik te lezen in het sportkatern. Een mooi portret van Ruud Brood, de trainer van NEC, en van nog een paar Gelderse sportmensen. Maar het mooiste artikel ging over Jos de Vos uit Dreumel. Jos de Vos, ik had van hem tot dit weekend nog nooit gehoord, maar vanaf afgelopen zaterdag kan hij bij mij en mijn jongste zoon niet meer stuk. Wij zaten naar het NK schaatsen te kijken en bij het horen van de naam Jos de Vos moest mijn zoon aan de fabeltjeskrant denken. Ja, zo gek is dat nog niet. Jos de Vos misstaat echt niet naast Bor de Wolf, Zoef de Haas, Gerrit de Postduif en de gebroeders Ed en Willem Bever. Vanaf dat moment waren wij dus voor Jos de Vos.

Zondagmiddag was ik tijdens de 2e dag van het NK zelf in Thialf aanwezig. De laatste keer dat ik in het schaatsmekka van Heerenveen vertoefde was in 1971. Toen was het nog een onoverdekte baan. De Noor Dag Fornaess werd toen Europees kampioen. En ik was getuige van de legendarische diskwalificatie van Jan Bols, die op de 5000 meter verkeerd wisselde. Verder herinner ik me niet zo veel meer dan dat toernooi, alleen dat het verschrikkelijk slecht weer was. Het regende pijpenstelen en ik heb zo ongeveer de hele dag onder een plastic zak gezeten. Maar de erwtensoep smaakte goed.

Maar terug naar zondag jl. Ook toen waren er problemen bij een aantal schaatsers. Ik zag Jan Blokhuijsen figuurlijk door het ijs zakken. Hij zat volgens hem in een mongolenwaaier. Deze opmerking werd hem terecht niet in dank afgenomen. Gebrek aan motivatie! Je moet wel durven zeg. Het zal bij sponsor Corendon, die Blokhuijsen ongetwijfeld riant betaalt, gedonderd hebben.

Voor Carien Kleibeuker en Bob de Jong verliep het NK ook niet glorieus. Beiden moesten zich buiten het toernooi om proberen alsnog te kwalificeren voor het WK. Een van hun klachten was dat ze moesten rijden toen het publiek binnenkwam of wegging. Ik kan me hun frustratie wel voorstellen, want ik kon ook nog gewoon tijdens de wedstrijden binnenkomen. De deuren gingen constant open en dicht. Aan de andere kant hadden ze gewoon harder moeten rijden. 

Aan het eind van de dag werden Ireen Wüst en Sven Kramer voor de zoveelste keer als Nederlands kampioen gehuldigd. En Jos de Vos eindigde keurig op een 6e plaats, de beste prestatie ooit van de geboren Boskoper. Na afloop had hij nog even de hoop dat hij als reserve mee zou mogen naar het EK. Maar Koen Verweij koos uiteindelijk toch eieren voor zijn (Corendon) geld. Jammer voor Jos, maar hij is pas 23. In ieder geval heb je er sinds enkele dagen minstens twee fans bij Jos. En dat is geen fabeltje.

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.