Gerritschinkel.nl Columns & meer

18aug/140

Dernycriterium Lombardsijde

Ik heb in mijn vakantie weer persoonlijk gezien dat de Belgen helemaal maf zijn van wielrennen. Zelfs de ronduit tegenvallende resultaten van hun favorieten in de Ronde van Frankrijk weerhield ze er niet van om massaal naar de vele wielerkoersen te trekken.

Vorige week donderdag was bij de start van de 4e etappe van de Eneco Tour in Koksijde. Renners als Lars Boom, Bauke Mollema, Sep Vanmarcke, Tom Boonen en Fabian Cancellara werden bestormd door handtekeningjagers. Mooi circus.

De zaterdag daarvoor was ik in Lombardsijde. Op die zonovergoten dag was ik getuige van echte wielerfolklore en pure wielernostalgie. Het jaarlijkse dernycriterium ter ere van Freddy Maertens, die100 meter van het circuit is geboren en die trots handenschuddend rond liep. Freddy had toch maar mooi toppers als Sven Nys, Sep Vanmarcke en Stijn de Volder te strikken.

Als klap op de vuurpijl was er aan het eind van de dag een speciale wedstijd met oud gedienden als Herman van Springel, Johan Museeuw, Fons de Wolf, Willy Planckaert en Ludo Dierickxsens. Pure nostalgie.

Een apart spektakel was het Europees Kampioenschap Hoge Bi. Een race van de Hoge Fietsen uit ver vervlogen tijden. Renners met zware snorren in retrokledij. Jammer dat je zoiets in Nederland niet ziet. Ik zal GRTC Excelsior eens polsen.  

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.