Gerritschinkel.nl Columns & meer

5dec/110

De loting

Gewoontedier als ik ben kijk ik iedere avond naar het 6 uur journaal. Zo ook maar het bekende hoofd van Jeroen Overbeek verscheen maar niet. Ook Jeroen Tjepkema, Herman van der Zandt of Rik van de Westelaken waren in geen velden of wegen te bekennen. Opeens verscheen de verwilderde haardos van Tom Egbers in beeld. “We schakelen nu over naar Arno Vermeulen in Kiev”. Dat is waar ook, de loting voor het EK voetbal natuurlijk. En zoiets moet natuurlijk live worden uitgezonden. Of je wilt of niet, je ontkomt gewoon niet aan de dictatuur van Sepp Blatter. Alles moet wijken en ik denk zelfs dat de bewoners van het tentenkamp van Occupy op het Beursplein ook gekeken hebben.

Over naar Kiev, naar het Paleis van de Kunst. De zaal zal vol met bobo’s. Het lachende gezicht van Kees Jansma, het strakke gezicht van Bert van Marwijk, de stoïcijnse blik van Dick Advocaat. Alles was weer uit de voetbalkast gerukt voor een wervelende show. Een peloton oud kampioenen was opgetrommeld aan wie voor de ogen van de hele wereld een vraag werd gesteld door een blonde dame die het en passant vertaalde. Knap, maar ik zag toen dat de antwoorden al op een kaartje stonden.

Nadat de nodige veren waren uitgedeeld kon het feest beginnen, de loting. Vooraf was al een voorselectie gemaakt. Nu kwam het hoogtepunt van Marco van Basten. Aan hem de eer Nederland een gunstige loting te bezorgen. Denemarken kwam als eerste uit de glazen bol. De gezichten van de Nederlandse delegatie vertrokken . Portugal kwam uit de koker en de verbazing sloeg nu echt toe.

Maar dat was niets vergeleken bij de volgende daad van San Marco. Breed lachend toverde hij Duitsland uit de koker. De verbijstering was compleet. Van schrik was de verbinding met Arno Vermeulen al verbroken. De poule des doods!

De loting is verricht. Oranje weet waar het aan toe is. Tot zaterdag 9 juni 2012, als Nederland in Charkov aftrapt tegen Denemarken zullen we weer overstelpt worden met talloze. Oude beelden zullen weer te pas en te onpas over het scherm dwalen. Oude wonden worden opengereten.

Kortom de EK koorts heeft ruim een half jaar voor het toernooi al toegeslagen. Ik heb alleen de reactie van Johan Cruijff nog niet gehoord, maar die heeft er ongetwijfeld ook een mening over. Zijn I-pod zal wel even uit staan denk ik.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.