Gerritschinkel.nl Columns & meer

21nov/110

Gorillas in the mist

Terwijl zondag in Amsterdam de staat van beleg was afgekondigd en de voor- en tegenstanders van Johan Cruijff met opgestoken veren tegenover elkaar stonden ben ik naar een rugbywedstrijd van RFC Gouda geweest.

De mist die in Nederland hing was ook aan de boorden van de Hollandse IJssel prominent aanwezig. De doelpalen waren te zien, maar je moest goed kijken. Tegenstander van RFC Gouda was de Eerste Zeeuwse Rugby Club Oemoemenoe, de club met de intrigerende naam. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden vakantie vierde op de stadscamping in Middelburg. Zit ik op een ochtend lekker voor mijn tent de ontbijten, valt mijn oog ineens op doelpalen die verdacht veel lijken op palen van een rugbyveld. “Volgens mij is dat het veld van Oemoemenoe” riep ik, at snel mijn broodje op, dronk mijn kop koffie in één teug leeg, pakte de fiets en toog naar de plaats waar ik een sportpark vermoedde. En ja hoor, daar stond het pontificaal met grote letters: ‘EZRC Oemoemenoe. En zondag was Oemoemenoe de tegenstander in Gouda. “In Middelburg scheen de zon bij vertrek, maar voorbij Goes kwam de mist ons al tegemoet” vertrouwde één van de Zeeuwse spelers mij toe op weg naar de kantine.

De hele wedstrijd had ik het idee te kijken naar de film Gorillas in the mist. Dertig stoere bonken en een scheidsrechter waren de acteurs in het mistige treffen, waarin het geluid ver droeg, maar waarvan je als toeschouwer maar moest gokken wat er allemaal gebeurde. De doelpunten waren in de eerste helft schaars, maar ja wat wil je ook. Ons Zeeuwen bint zuunig. Teammanager Joop van Dorp liep zenuwachtig langs de lijn maar was content over de verrichtingen van zijn jongens. Helaas was het jonge team van trainer Joop IJsselstein twee keer niet bij de les en dat betekende dat de Zeeuwen er in de blessuretijd sneaky met de winst van door gingen. In de auto terug naar Zeeland zullen ze ongetwijfeld uit volle borst hun clublied hebben gezongen. Ier bin de Zeeuwen en ons bin niet zo flauw. Windkracht tien is maar een zuchtje. Mossels vreten we ’t liefste rauw. Oh, jie durft te vragen over wie ei jen ’t noe. Ons bin de rugbyers van Oemoemenoe.

De gasten wonnen dus nipt net als in Middelburg. Opgelucht werd de lange reis aanvaard. Maar RFC Gouda won de derde helft.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.