Gerritschinkel.nl Columns & meer

25okt/060

Canon van de Goudse sportwereld

Vorige week werd de canon van de Nederlandse Geschiedenis bekend gemaakt. En zoals altijd wanneer er sprake is van een keuze werd er deze keer ook weer goedkeurend en afkeurend over gesproken. Pim Fortuyn, W.F. Hermans, Harry Mulisch, Coen Moulijn en de Kruistochten werden om diverse redenen gemist. Kortom, over smaak valt niet te twisten. En je kunt nu eenmaal maar 50 namen noemen in een top 50. 

Deze canon bracht mij op het idee om een canon van de Goudse sportwereld op te stellen. En net zoals bij de canon van Frits van Oostrom zal er ook op mijn keuze ongetwijfeld verschillend worden gereageerd. Maar daar zit ik niet mee. En als u het er niet mee eens bent dan weet u mij ongetwijfeld te vinden.

Hier komen ze in alfabetische volgorde: Jan Baaiman, Leen Bezem, de scheidsrechtersfamilie Blom, Ria Boot, Jan Bredie, Cees Brem, Pieter Britsemmer, Joop Cabout, Dick van Dijk, Edith van Dijk, Walter Donk, Mario den Edel, Piet Frederiks, Ben Frieling, Bert Graafland, Erik Gras, Gerda Groenewoud, Fred de Gruyl, Piet de Gruyl, Ton de Gruyl, Bert Hertog, Lieneke van den Heuvel, Han Huisman, Martin de Jager, Piet de Jong, Chris Karelse, Arie Kasbergen, Aad Kraan, Dennis Kraan, Ennie Krom, Walter de Mooij, Piet van Mullem, Andrea Nuyt, G.W. Oussoren, Dicky Palyama, Nanne Prevo, Piet Prevo, Erno Prosman, Pim Prusschen, de firma Raghunath, Bert Reparon, Frits Scheurkogel, Ingrid Scholten, Dolf van der Speld, Bart van der Sprong, Ger Terlouw, Cees van der Tooren, Cor Verkaik, Harry Vervoort, Jan Zuiderlaan, en Jaap Zweere.

Zo, dat is er uit. Daar staan ze, de vijftig mensen die in mijn ogen de Goudse sport duidelijk op de kaart hebben gezet. Mijn lijst was nog groter, maar 50 is 50. Ik heb niet eens de vele vrijwilligers genoemd zonder wie de sport natuurlijk niets is. Er is niet zoals bij de canon van de geschiedenis sprake geweest van een studie van pakweg een jaar door een groep geleerden. Maar ik heb over deze namen echt nagedacht en ruggespraak gehouden met mijn geheime bron die ik natuurlijk lekker niet prijs geef.

Ook deze canon is ongetwijfeld aan discussie onderhevig, dat hoop ik in ieder geval, want wie ben ik. Ik heb gelukkig de wijsheid ook niet in pacht. En nu maar schieten beste lezers. Pak uw geweer, uw pistool of uw pijl en boog en reageer. Dan maken we er binnenkort samen een hele mooie canon van. Ik wacht met spanning uw reacties af.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.