Gerritschinkel.nl Columns & meer

11okt/060

Plassen

Vorige week had ik het over het merkwaardige mensensoort dat trainer wordt genoemd. Vandaag wil ik het met u hebben over een ander fenomeen, de merkwaardige sporter. Ook die heb je in alle soorten en maten. Het begon al eeuwen geleden toen er hardlopers waren die tientallen kilometers hard liepen om een boodschap aan het thuisfront over te brengen. Vaak was dat geen goed nieuws en de boodschapper moest het ontgelden. Hij werd vakkundige een kopje kleiner gemaakt. Maar het zou kunnen dat de boodschappers niet wisten wat er op het spel stond, anders hadden ze wel een straatje omgelopen.

De merkwaardigste voorbeelden zijn er in de denksporten te noemen. In 1972 kon iedereen genieten van de strappatsen van Bobby Fischer in zijn match tegen Boris Spasski. Fischer stelde tijdens die match de meest waanzinnige eisen maar werd uiteindelijk wel wereldkampioen. De huidige WK schaakwedstrijd tussen Kramnik en Topolov is ook weer een voorbeeld van merkwaardige topsporters. Kramnik had acute plasproblemen en het toilet is in deze partij nog nooit zo vaak bezocht. Als ze er een toiletjuffrouw hadden neergezet dan had deze dame van de fooien kunnen gaan rentenieren.

En we hadden onze eigen dammer Jannes van der Wal, volgens velen zo gek als een deur. Versliep zich rustig in de trein op weg naar een kampioenschap. Een merkwaardige doch naar het schijnt aardige jongen die helaas op veel te vroege leeftijd overleed. Het verhaal gaat dat hij op zijn sterfbed nog even het allereerste doordamtoernooi organiseerde.

In de voetbalwereld gooiden de afgelopen weken de nodige voetballers hun eigen glazen in. Je moet maar durven. Van Nistelrooij en van Bommel kunnen het voorlopig wel schudden. Maar Robert van B. van Gouda moet dat niet willen. Kom op man, laat je talenten niet verloren gaan.

Ik heb een zwak voor deze sporters. Zij zijn toch de jus op de aardappelen, de sambal op de rijsttafel en de slagroom op de taart. Zouden we in Gouda ook zulke fenomenen hebben. Ik kan mij er zo gauw niet een voor de geest halen, maar ze zullen er ongetwijfeld zijn. Kom op waterpoloërs van GZCDONK, stook de kachel van de Tobbe hard op. En als Erno Prosman van Damlust nu eens stiekem twee vakjes uit het dambord haalt. En er moet toch wel een Goudse korfballer te vinden zijn die de soms omstreden plastic mand eens met afstotende verf insmeert. Ik blijf op zoek naar zulke mensen en hoop ze te vinden.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.