Gerritschinkel.nl Columns & meer

4okt/060

Zoek de bal

“Rechtdoor, ga rechtdoor; kom op; koppie d’r bij houwe; hoeken; bal bal; aktie prima, volgende bal; bal zoeken; eigen zone; volgen die man, die bal; zoek op, zoek op; benut het veld; wel die actie maken mannen; kom op, zuiver spelen; coachen, geef aan; tijd nemen; voetballen; binnen binnen; breng in; nog een keer coachen, goeie actie”.

Waar heeft die columnist het over zult u denken. Zijn dit verhaspelde teksten uit een reclamefolder? Zijn dit oorlogsbevelen van een commandant in Uruzgan? Zijn dit de eerste Nederlandse woorden van een asielzoeker die zojuist is geslaagd voor het  inburgeringexamen?

Nee, het zijn flarden van een constante stroom bevelen die een voetbaltrainer afgelopen zaterdagmiddag het veld in slingerde in de hoop dat zijn spelers er baat bij zouden hebben. En behalve bevelen kon het publiek ook genieten van een voorraad gebaren die de spelers volgens mij soms niet eens zagen. Het verbaast me dat de trainer in kwestie na 90 minuten zijn stembanden nog heeft. En toch is het een heel aardige man die Willem den Besten.

Trainers, je hebt ze in alle soorten en maten. Luid roepende en gesticulerende trainers. Trainers die als zoutpilaren langs de lijn staan en waarbij je je afvraagt of ze nog leven. Trainers die vastgeklonken lijken aan de bank. Trainers die met brede armgebaren hun ongenoegen over de beslissingen van de scheidsrechter tonen. Je hebt arrogante trainers. Je hebt trainers die de benaming gentleman met ere kunnen dragen. Je hebt types als Cor van der Geest die door zoonlief regelmatig tot de orde moet worden geroepen. En je hebt clowns.

Gemakkelijk zijn vaak ook de commentaren na afloop van de wedstrijd. Trainers als José Mourinho en Louis van Gaal die doodgemoedereerd beweren dat zij de beste wedstrijd van hun team tot nu toe hebben gezien, terwijl er gelijkgespeeld of zelfs verloren werd. Louis van Gaal zag ik trouwens afgelopen zaterdag optreden tijdens het congres van het CDA. Het moet niet gekker worden.

Trainers zijn over het algemeen aardige mensen. Afgelopen zondag sprak ik Rens Binken die zojuist zijn Gouda afgedroogd had zien worden door Haastrecht. Lijden was er niet bij volgens hem. “Leiden is een stad in Zuid Holland”. “Er zijn ergere dingen op de wereld”. Medelijden hoefde ik niet te hebben. Klasse Rens, die punten komen echt wel (hoop ik in ieder geval). En de beste trainers zitten uiteraard op de tribune of staan langs de lijn.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.