Gerritschinkel.nl Columns & meer

28aug/240

Solingen

Ik ben afgelopen zaterdagmorgen tijdens de open dag een kijkje wezen nemen in het nieuwe Biljart- en Denksportcentrum in Goverwelle. Een nieuw onderkomen dat een einde maakt aan de onzekerheid voor de sportclubs die hun locatie in Centrum De Hoog moesten verlaten.

Zij dreigden op straat komen te staan, maar gelukkig is er een oplossing gevonden. Een compliment voor degenen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Het ziet er allemaal mooi uit. 

Tijdens de open dag raakte ik in gesprek met een aantal sportbestuurders en op een gegeven moment viel het woord Solingen. Deze zusterstad van Gouda was vrijdag opgeschrikt door een vreselijk steekincident met dodelijke afloop. Het gesprek ging toen verder over de jaarlijkse sportuitwisselingen tussen Goudse sportclubs en sportclubs uit Solingen.

Eind jaren ’70 en beginjaren ’80 werkte ik bij de Goudse Sportstichting. Ik heb toen ook meerdere keren met een zaalvoetbalteam van medewerkers van de Sportstichting deelgenomen aan een sportuitwisseling met Solingen. Als ik daar nog aan terugdenk dan komen de mooiste herinneringen boven.

De joviale ontvangst door onze gastheren op de vrijdagavond in een rokerig onderkomen. Erwtensoep, worst en veel bier. Een zaterdag een internationaal zaalvoetbaltoernooi in die immense Klingenhalle. Voor aanvang van de wedstrijd werden de volksliederen gespeeld. Wij moesten wel wennen aan de spelregels want het was eigenlijk veldvoetbal onder een dak. Het doel was zeker 7 meter breed en ik moest als doelman vaak vissen. Veel was geoorloofd en de tackles waren niet te tellen. Totdat wij het door hadden. Op welke plaats ons team uiteindelijk eindigde weet ik niet meer, maar het was een hele belevenis.


De traditionele Zöppkesmarkt werd uiteraard ook bezocht. En zaterdagavond was de grote feestavond met alle deelnemende teams. Ik herinner me nog een Duitse scheidsrechter die dansend op een tafel alle aandacht naar zich toe trok. Moe en voldaan werden we daarna ondergebracht in een Naturfreundehaus.

Voor ons vertrek op zondag werden we door onze gastheren getrakteerd op een bezoek aan een shop met typische Solingerproducten als messen en scharen.

Solingen, heel veel sterkte in deze donkere tijden.