Gerritschinkel.nl Columns & meer

21aug/240

Secondenspel

Je hebt van die sportwedstrijden waarbij je op het puntje van je stoel zit om te zien hoe het afloopt. Ik doe nu bijna 40 jaar als sportverslaggever live verslag van voetbal- en andere sportwedstrijden en heb dat regelmatig aan den lijve ondervonden. Wedstrijden die al lang beslist leken, maar waarin in de slotfase een totale omkering kwam. Tien minuten voor tijd op een onoverbrugbare achterstand van drie doelpunten staan om uiteindelijk toch nog vier keer scoren en er na het laatste fluitsignaal met de winst vandoor gaan. Toeschouwers in opperste opwinding of totale ontluistering achterlatend. Heerlijk om dit via de radio live te mogen meebeleven. Het kan mij niet spannend genoeg zijn. De winnende treffer, ver in blessuretijd en desnoods zeer omstreden, de ether in te mogen slingeren. En zo kan ik nog wel tientallen voorbeelden voor de geest halen.

Afgelopen zondag heb ik, en met mij ongetwijfeld velen, met verbijstering zitten kijken naar de laatste etappe van de Tour de France Femmes. Wielerheroïek op de flanken van de Alpe d’Huez. De laatste kilometers reed er steeds een andere renster virtueel in het geel. Uiteindelijk harkte de Poolse Katarzyna Niewiadoma de eindoverwinning binnen. Met een verschil van slechts vier seconden. Zelfs Alfred Hitchcock had dit niet kunnen verzinnen.

‘Drama in de Tour de France’ was een van de krantenkoppen. De Poolse winnares zal er ongetwijfeld anders over denken want voor haar was het zeker geen drama maar een feestelijke bekroning van een ultieme inspanning. Dat Demi Vollering ontgoocheld was en haar bittere tranen de vrije loop liet kan ik begrijpen. Topsport kan hard en ongenadig zijn.

Iets anders, volgende maand begint de nieuwe competitie bij de amateurvoetballers. Hoewel de KNVB eerder communiceerde dat er dit seizoen geen versterkte degradatie komt, blijft die blijkbaar voor de 2e klasse wel bestaan. Nu is communiceren niet het sterkste punt van de bond en zij zegt ook niet op de hoogte te zijn van de onvrede die er bij de clubs heerst. Dan ben je ziende blind en horende doof. September nadert met rasse schreden.