Gerritschinkel.nl Columns & meer

14aug/240

De Olympische Spelen

Mijn televisie heeft de afgelopen weken veel overuren gemaakt. De Olympische Spelen blijft toch het mooiste sportevenement dat er is. Genieten van topsport, ook van sporten die je niet dagelijks voorbij ziet komen, zoals handboogschieten en 3x3 basketbal met de nieuwe volksheld Worthy de Jong. De zwemfinales waren ook om van te smullen. Tes Schouten uit Bodegraven gefeliciteerd met je bronzen medaille op de 200 meter schoolslag. De Nederlandse roeiers en zeilers die grossierden in eremetaal.

Maar de moeder der sporten is en blijft voor mij toch de atletiek. De onwaarschijnlijke eindsprints van Femke Bol en de ‘abnormale’ prestaties van Sifan Hassan. Naast de vele loopnummers kijk ik graag naar de technische onderdelen kogelslingeren, speerwerpen, verspringen en hoogspringen. 

Sinds ik een aantal maanden geleden een avond bij de Zesdaagse in Rotterdam was heeft het baanwielrennen echt mijn hart gestolen. Met wereldtopper Harrie ‘hattrick’ Lavreysen als absoluut boegbeeld. Deze man komt echt van een andere planeet.  

Met een schuin oog heb ik ook gekeken naar sportonderdelen waarvan ik me afvraag of die op de Olympische Spelen thuishoren, zoals breaking en sportklimmen. Zonder iets af te doen van de prestaties kun je ook vraagtekens zetten bij ‘circusnummers’ als de paardendressuur en de ritmische gymnastiek met een hoepel. Maar smaken verschillen gelukkig.     

Groot was de Goudse inbreng in de strijd om het brons van de Nederlandse waterpolovrouwen met een sensationele winnende treffer van aanvoerster en uitblinkster Sabrina van der Sloot. Ik verheug me nu al op de nieuwe waterpolocompetitie waarin Sabrina van der Sloot, samen met andere toppers, ‘gewoon’ weer te bewonderen is in het Groenhovenbad in Gouda.

Voor veel sportliefhebbers is het nu even afkicken. De wielerfans richten de komende week hun blik op de Tour de France Femmes. De amateurvoetballers trainen volop voor het nieuwe seizoen. Op 31 augustus worden de eerste bekerwedstrijden gespeeld. De competitie seizoen 2024 - 2025 start op zaterdag 21 september voor de Goudse voetballers met de wedstrijden Jodan Boys – SHO, RCL – DONK, Olympia – FC Zoetermeer, Perkouw – ONA en Gouda – Siveo ’60. Om naar uit te kijken.