Gerritschinkel.nl Columns & meer

13mrt/240

COPA 71

Vorige week donderdag zag ik een prachtige documentaire over het WK voetbal voor vrouwen in Mexico in 1971. Hoewel dit toernooi een groot succes was is het toch in de vergetelheid geraakt. In de documentaire werd met speelsters van de deelnemende landen  teruggeblikt op dit gedenkwaardige toernooi. Voetbalbonden, de FIFA voorop, moesten er niet aan denken dat vrouwen gingen voetballen. Voetbal was geen vrouwending, was gevaarlijk voor vrouwen en meer van die onzinnige opmerkingen. In sommige landen werd vrouwenvoetbal zelfs verboden.

Maar in 1971 speelden Engeland, Italië, Argentinië, Frankrijk, Mexico en Denemarken het WK voor vrouwen. In het Aztekenstadion in Mexico-Stad en Estadio Jalisco in Guadalajara. De publieke belangstelling was enorm, alle wedstrijden waren stijf uitverkocht. Mooie verhalen van speelsters en beelden van de wedstrijden. Hoewel de speelsters benadrukten dat ze één grote familie waren eindigde de halve finale tussen Mexico en Italië in een veldslag en floot de scheidsrechter 10 minuten eerder af. Op 5 september 1971 versloeg Denemarken in het met 110.000 fans gevulde Aztekenstadion favoriet Mexico met 3-0. Ondanks de teleurstelling van de Mexicaanse fans kregen beide elftallen na afloop een staande ovatie.

Het vrouwenvoetbal stond na dit voetbalfeest op de kaart. Ja dat dacht men, maar niets was minder waar. De bonden wilden er nog steeds niets van weten en de Engelse vrouwen werden zelfs geschorst. Tot op de dag van vandaag heeft de FIFA trouwens Copa 1971 nog steeds niet officieel erkend. Gelukkig is de kijk op vrouwenvoetbal de laatste jaren veranderd en is het zelfs de snelst groeiende sport. De vrouwen van 1971 hebben toch geschiedenis geschreven.

Ook in Gouda is er al jaren vrouwenvoetbal. SV DONK speelt sinds 1971 competitievoetbal. In 1994 promoveerden ze zelfs naar de nieuwe landelijke 1e divisie. Een hoogtepunt.

Het huidige vlaggenschip van het Goudse vrouwenvoetbal is het eerste vrouwenteam van De Jodan Boys. Ze werden 2 jaar achtereen kampioen en spelen in de subtop van de Hoofdklasse A. Let wel, het hoogst spelende voetbalteam in Gouda. Daar kunnen zelfs de mannen van De Jodan Boys nog een puntje aan zuigen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.