Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Various artists – Stoned cold country

The Rolling Stones vieren dit jaar hun 60-jarig jubileum. Om deze legendarische rockband te eren heeft een groot aantal countryartiesten een door Robert Deaton geproduceerd album opgenomen en aan 14 klassiekers van de Britse band een geheel eigen invulling gegeven.

Het album begint met een van de grootste hits van The Rolling Stones, (I can’t get no) Satisfaction. Ashley McBryde is met haar uitbundige zang de spil van het nummer naast het strakke drumwerk van Quinn Hill, het orgel van Danny Rader en de elektrische gitaren van Matt Helmkamp en Danny Rader. Het songwriters duo Kix Brooks en Ronnie Dunn zingen een schitterende versie van Honky tonk women bij de felle gitaarlicks van Kenny Greenberg en Rob McNelley en de steelgitaar van Gary Morse. De intense zang van Maren Morris heeft in de langzame countryballad Dead flowers wel wat weg van die van Dolly Parton. De steel gitaar van Mike Johnson en het pianospel van Mike Rojas zijn ook niet te versmaden. Het countryduo T.J. en John Osborne en The War and Treaty (het echtpaar Michael Trotter jr. en Tanya Trotter) toveren It’s only rock ‘n’ roll (but I like it) om in een gospel, met felle gruizige gitaarlicks van John Osborne en Kenny Greenberg, de tinkelende piano van Mike Rojas en de blazers. In het door Jimmie Allen gezongen Miss you is een fraaie bijdrage van Mickey Raphael op mondharmonica te horen. Drummer Greg Morrow en bassist Michael Rhodes zijn ook prominent aanwezig. Tumbling dice is hier een pure countryrocker. Steel gitaar (Dan Dugmore), orgel (Mike Rojas), de uitbundige zang van Ellie King en de backing vocals van Maureen Murphy en Nickie Conley. De hoofdrol in Can’t you hear me knocking is voor zanger-gitarist Marcus King. De bekende saxsolo is hier van Christopher Sawyer. Little Big Town, de vocalgroup uit Alabama, bestaande uit Karen Fairchild, Kimberly Schlapman, Phillip Sweet en Jimi Westbrook, maken van de ballad Wild horses een emotioneel feest. Zac Brown Band uit Atlanta, Georgia is sterk op dreef in Paint it black. Een aparte versie met een vioolintro van Jimmy DeMartini, de bouzouki van Caroline Jones, het drumwerk van Chris Fryar, de percussie van Danny de los Reyes en de backing vocals van Clay Cook, John Hopkins, Caroline Jones en Jimmy DeMartini. You can’t always get what you want is een van de mooiste ballads die The Stones ooit op de plaat hebben gezet. Ook deze uitvoering met countryzangeres Lainey Wilson is er een pareltje met de akoestische gitaar van Danny Rader, het intro op steel gitaar door Dan Dugmore, de keyboards van Mike Rojas, de strakke ritmesectie Greg Morrow en Steve Mackey en de backing vocals van Maureen Murphy en Nikki Conley. Sympathy for the devil is een opwindend nummer met zanger Elvie Shane, de percussie van Glen Caruba en Oscar Charles, de piano van Gordon Mote en de felle gitaarsolo’s van Tom Bukovac en Rob McNelley. De liefdesballad Angie is een feest om te horen. Hese en meeslepende zang van Steve Earle, heerlijk pianospel van Mike Rojas, de steel gitaar solo van Paul Franklin, de vioolsolo’s van Jenee Fleenor en de mandoline van Ilya Toishinkskiv. Gimme shelter mag natuurlijk niet ontbreken. Een lekkere funky versie met de lead vocalen van Eric Church, uitbundige backing vocals van Joanna Cotten en de grootse ritmesectie. Het slotakkoord Shine a light is een fantastische door Koe Wetzel gezongen gospel die begint met een orgelintro van Gordon Mote. De vaste pianist van The Stones Chuck Leavell is hier op piano te horen. Verder fraaie backing vocals Maureen Murphy, Devonne Fowlkes, Kristen Rogers en April Rucker, felle gitaarsolo’s en een sterke blazerssectie.

Conclusie: Stoned cold country is een album met prima covers en een geweldig eerbetoon aan The Rolling Stones.

Tracks cd :

 1. (I can’t get no) Satisfaction – Ashley McBryde
 2. Honky tonk women – Brooks & Dunn
 3. Dead flowers – Maren Morris
 4. It’s only rock ‘n’ roll (but I like it) – Brothers Osborne & The War and Treaty
 5. Miss you – Jimmie Allen
 6. Tumbling dice – Elle King
 7. Can’t you hear me knocking – Marcus King
 8. Wild horses – Litte Big Town
 9. Paint it black – Zac Brown Band
 10. You can’t always get what you want – Lainey Wilson
 11. Sympathy for the devil – Elvie Shane
 12. Angie – Steve Earle
 13. Gimme shelter – Eric Church
 14. Shine a light – Koe Wetzel
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.