Gerritschinkel.nl Columns & meer

5mei/220

Ann Peebles & the Hi Rhythm Section – Live in Memphis

De Amerikaanse soulzangeres en songwriter Ann Peebles wordt geboren op 27 april 1947 in Kinloch, Missouri. Ze begint als kind te zingen in het koor van de kerk van haar vader. Met het Peebles Choir speelt ze met andere familieleden in het voorprogramma van gospelsterren als Mahalia Jackson en van de gospelgroep The Soul Stirrers waar o.a. ook Sam Cooke deel van uitmaakt. Peebles, die  beïnvloed wordt o.a. Muddy Waters, Mary Wells en Aretha Franklin, begint daarna met op te treden in clubs in St. Louis. Medio jaren ’60 sluit ze zich aan bij de revue van bandleider Oliver Sain. Al snel wordt ze ontdekt en krijgt ze via producer Willie Mitchell een platencontract bij Hi Records. In 1969 verschijnt haar debuutalbum This is Ann Peebles, de jaren daarna gevolgd door een aantal succesvolle albums en singles. Wegens gezondheidsproblemen is Ann Peebles in 2012 gestopt met optredens. In 2014 wordt ze opgenomen in de Memphis Music Hall of Fame.

Op 7 februari 1992 trad Ann Peebles met The Hi Rhythm Section op in Memphis, Tennessee, tijdens An Evening of Classic Soul. Dit concert (voorzover bekend de enige live-opnamen van Peebles & The Hi Rhythm Section die er zijn) is eind april uitgebracht op het door David Less geproduceerde album Live in Memphis.

Het album opent vlot met If I can’t seen you, een song van haar album The handwriting on the wall uit 1978, gevolgd door het funky door Clay Hammond geschreven Part time love, tevens een single uit 1970. Didn’t we do it is een schitterende, door Bernard Miller, Billy Always en Willie Mitchell geschreven gevoelige soulballad. Fantastisch is de zang van Peebles in het door Al Jackson jr. geschreven I feel like breaking up somebody’s home, dat in 1971 een grote hit was. Daarna volgen twee songs van Earl Randle. Allereerst Peebles’ bekende hit I’m gonna tear your playhouse down uit 1972, een song die ook door o.a. Paul Young (1984) en Graham Parker & the Rumour (1977) op de plaat werd gezet. Heerlijke blazers die ook te horen zijn in I didn’t take your man. Ann Peebles is in absolute topvorm in de fantastische soulballad (You keep) me hangin’ on (niet te verwarren met de wereldhit van The Supremes uit 1966). Let your love light shine is groovy funky gospelsoul. Het album eindigt met I can’t stand the rain, het bekendste nummer en grootste hit van Ann Peebles uit 1973. Velen hebben dit nummer gecoverd, zoals Ike & Tina Turner, Lowell George en Janis Joplin. Een prachtig slotakkoord.     

Conclusie: Live in Memphis is een zeer fraai album. Memphis soul van grote klasse.

Tracks cd:

 1. If I can’t see you
 2. Part time love
 3. Didn’t we do it
 4. I feel like breaking up somebody’s home
 5. I’m gonna tear your playhouse down
 6. I didn’t take your man
 7. (You keep) me hangin’ on
 8. Let your love light shine
 9. I can’t stand the rain

Line up:

 • Ann Peebles – zang
 • Leroy Hodge – bas
 • Charles Hodges – keyboards
 • Howard Grimes – drums
 • Thomas Bingham – gitaar
 • David J. Hudson – backing vocals
 • Tina Crawford – backing vocals
 • John Sangster – saxofoon
 • Anthony Royal – trompet
 • Dennis Bates – trombone
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.