Gerritschinkel.nl Columns & meer

6jan/210

Jeffrey Foucault – Deadstock – uncollected recordings 2005-2020

De muziek van de Amerikaanse singer-songwriter-producer Jeffrey Foucault (26 januari 1976, Whitewater, Wisconsin), bevat invloeden van country, blues, rock ‘n ‘ roll en folk. Hij toert sinds 2001, zowel solo als met een band, uitgebreid in de VS, Canada en Europa. Sinds 2013 vormt hij ook een duo met drummer Billy Conway. Foucault ’s debuut soloalbum Miles form the lightning verschijnt in 2001. Zijn grote(re) doorbraak komt in 2006 met het album Ghost repeater. Met de band Cold Satelitte, brengt hij twee albums uit. Foucault is getrouwd met singer-songwriter Kris Delmhorst en woont met zijn vrouw in New England.

In december 2020 kwam Jeffrey Foucault weer met een nieuw album, Deadstock, uncollected recordings 2005-2020. Een album met onuitgebracht studiowerk en twee songs die alleen in Europa zijn uitgebracht uit de afgelopen vijftien jaar en die nu voor het eerst op een album zijn verzameld.

Het album opent met de prachtige gospel There’s a destruction on this land van Reverend Gary Davis. Daarna volgt de zgn. ‘woestijntrilogie’, drie songs die Foucault schreef tijdens zijn tournee in 2005 in het zuidwesten van de woestijn van Arizona. Het rustige Mesa, Arizona, met de pedalsteel van Eric Haywood, de backing vocals van Caitlin Canty in Any town will do en de vocals van Kris Delmhorst in het uptempo Real love. Cold late spring Bark River is ingetogen met een ‘slepende’ pedal steel. In Real hard thinking gaat het er wat steviger aan toe. Geese fly by is een alternatieve versie van het nummer uit 2009 van het album Cold Satelitte. De uptempo akoestische blues met mondharp en lapsteel Money blues is een outtake van de Ghost repeater sessies. Crown of smoke, met backing vocals van Pieta Brown, is te beschouwen als een ‘aanvulling’ op Little warble van zijn album Blood brothers. Foucault schreef het rustige Jacaranda toen hij met een gelukzalig gevoel op de 101 in California reed. Fraai is Here comes Rainer, een ode aan de in 1997 overleden slidegitarist Rainer Ptacek uit Tucson, Arizona. Careless flame is een soulvolle countryballad, een song die Foucault ook al eerder op de plaat zette. Shadows tumble is een typische akoestische Foucault song. Heerlijk zijn de backing vocals van Delmhorst daarna in Adios Mexico, een song die Foucault samen schreef tijdens zijn tournee in Alaska met zijn vriend Airon Kluberton, een vliegtuigmonteur uit Alaska. Ghost repeater is een alternatieve versie, zonder accordeon, van het titelnummer van zijn gelijknamige album uit 2006. Het album wordt afgesloten met een mooie akoestische versie van Pretty hands, een song die ook op het album Blood brothers uit maart 2020 staat.  

Conclusie: Mooi dat al dit fraais dat op de plank was blijven liggen nu op dit prima album is verschenen.  

Tracks:

 1. There’s a destruction on this land
 2. Mesa, Arizona
 3. Any town will do
 4. Real love
 5. Cold late spring Bark River
 6. Real hard thinking
 7. Geese fly by
 8. Money blues
 9. Crown of smoke
 10. Jacaranda
 11. Here comes Rainer
 12. Careless flame
 13. Shadows tumble
 14. Adios Mexico
 15. Ghost repeater
 16. Pretty hands

Line up:

 • Jeffrey Foucault – zang, akoestische, elektrische en resophonic gitaar
 • David Goodrich – akoestische gitaar (track 7)
 • Billy Conway – drums (track 1,2,3,4,6,9,10,11,12,14,15,16)
 • Steve Hayes – drums (track 8,13)
 • Rick Cicalo – bas (track 8,13)
 • Jeremy Moses Curtis – bas (track 1,2,3,4,6,9,10,11,12,14,15,16)
 • Bo Ramsey – elektrische gitaar (track 1,3,5,9,11,13,16), lap steel (track 8)
 • Dave Moore – harmonica (track 8)
 • Eric Haywood – pedal steel (track 2,5,9,10,12,15,16), akoestische gitaar (track 11)
 • Caitlin Canty – zang (track 3)
 • Pieta Brown – zang (track 9)
 • Kris Delmhorst – zang (track 4,10,11,13,14,15)
Reacties (0) Trackbacks (0)
 1. Goed bericht, maar ik vroeg me af of je nog wat meer over dit onderwerp zou kunnen schrijven? Ik zou erg dankbaar zijn als je wat verder zou kunnen uitweiden. Waardeer het!

 2. Ik waardeer het soort onderwerpen dat je hier plaatst enorm. Bedankt voor het delen van geweldige informatie die echt nuttig is. Goedendag!

 3. ik las veel dingen en ik ontdekte dat de manier van schrijven om duidelijk te maken wat ik precies wil zeggen erg goed was, dus ik ben onder de indruk en wil in de toekomst nog eens terugkomen ..


Leave a comment

Nog geen trackbacks.