Gerritschinkel.nl Columns & meer

14okt/200

Rolling Stones – Goats head soup 2020

Het album Goats head soup van The Rolling Stones verscheen voor het eerst op 31 augustus 1973. De opnamen hiervoor werden gemaakt in het najaar van 1972 in Byron Lee’s Dynamic Sound Studios in Kingston, Jamaica en in 1973 voortgezet in Londen en Los Angeles. Vorige maand werd Goats head soup opnieuw uitgebracht. Op cd, vinyl en in een deluxe boxset met een fraai boekwerk.

Cd 1 bevat het originele album uit 1973 in een nieuwe stereomix. Met de dampende boogie Dancing with Mr. D opent het album. Billy Preston speelt clavinet in 100 Years ago, een nummer dat rustig begint maar mede door de wah wah gitaar explosief eindigt. In de schitterende ballad Coming down again neemt Keith Richards de vocalen voor zijn rekening en naast de saxofoons van Jim Horn en Bobby Keys wordt dit nummer een feest door het flonkerende pianospel van Nicky Hopkins. Ruig gaat het er daarna weer aan toe in Doo doo doo doo doo (heartbreaker), met Billy Preston op piano, de wah wah gitaar en de spetterende blazerssectie. Misschien wel de mooiste song die The Rolling Stones op de plaat hebben gezet is Angie. Mooie akoestische gitaren van Richards en Taylor, het oorstrelende pianospel van Hopkins en de fraaie stringarrangementen van Nicky Harrison. ‘Oh Angie, everywhere I look I see you eyes, there ain’t a woman that comes close to you’. In Silver train worden daarna weer alle registers opengetrokken. Een vuige gitaarrocker met de hamerende piano van Ian Stewart, de gillende mondharp en de onverstoorbare ritmesectie. Hide your love is een ballad met Jagger op piano, lyrische gitaarsolo’s van Taylor en de baritonsax van Bobby Keys. Lyrisch is daarna ook weer de gitaar van Taylor in het mooi georkestreerde Winter, met wederom het fraaie pianospel van Nicky Hopkins. De fluit van Jim Horn en de percussie geven aan Can you hear the music een psychedelisch tintje. Het slotakkoord Star star is de ultieme doordenderende rocker. Gierende gitaren, Stewart’s piano, de onverstoorbare ritmesectie Charlie Watts en Bill Wyman, de baritonsax van Keys en Jagger die de seksueel getinte teksten de microfoon in blèrt. Deze teksten, ‘starfucker starfucker’ en de ‘aanwezigheid’ van Steve McQueen zorgden destijds nogal voor wat ophef.

Op cd 2 staan drie nooit eerder uitgebrachte nummers. In het funky Scarlet is Led Zeppelins’ Jimmy Page naast Keith Richards op gitaar te horen. All the rage is een typische uptempo Stones gitaarrocker. Het stevig rockende Criss cross was al in verschillende takes op meerdere bootlegs verschenen. Charlie Watts’ onverstoorbare drumwerk blijft intrigerend. Behalve deze drie eerder genoemde tracks bevat de cd alternatieve uitvoeringen van songs van het originele album. 100 Years ago is een demo met Jagger en piano. Dancing with Mr. D en Heartbreaker zijn instrumentale versies die nogal afwijken van de originelen. Hide your love is te horen in een alternatieve mix en Dancing with Mr. D, Doo doo doo doo doo (heartbreaker) en Silver train zijn Glyn Johns mixes uit 1973.

Op cd 3 staan live opnames van de concerten die The Rolling Stones op 17 oktober 1973 gaven in Vorst National in Brussel als onderdeel van hun 1973 European Tour. Het was de laatste tour van Mick Taylor als gitarist van The rolling Stones. Taylor verliet de band in 1974. Naast de Stones zijn ook Billy Preston (clavinet, orgel, piano, zang), Steve Madaio (trompet, flugelhorn) en Trevor Lawrence (saxofoon) te horen. Lawrence nam tijdens deze tournee de plaats in van de vaste saxofonist Bobby Keys. Na de aankondiging ‘And now ladies and gentlemen, it’s The Rolling Stones’ gooit Richards er meteen zijn eerste riff tegenaan in Brown sugar en de slide van Taylor blijft niet achter. Gimme shelter stelt nooit teleur en na de aankondiging van Jagger “Keith veut chanter pour vous”, volgt het door Richards gezongen Happy. De hit Tumblin’ dice wordt naast het gruizige en lyrische gitaarwerk vooral ook gedragen door de strakke ritmesectie Charlie Watts en Bill Wyman. Deze tour was bedoeld om recent verschenen album Goats head soup te promoten. Van dit album worden vier nummers gespeeld, te beginnen met een zeer energieke versie van Star star waarin Richards en Taylor gitaristisch vuurwerk afleveren. In de boogie Dancing with Mr. D laat Taylor weer horen wat een fantastische gitarist hij is met zijn lyrische spel. Felle gitaarduels worden weer uitgevochten in Doo doo doo doo doo (heartbreaker). Met veel applaus wordt de wonderschone ballad Angie begroet. Mooi pianospel van Billy Preston, sterke zang van Jagger en weer een fenomenale Taylor. De flugelhorn van Madaio kondigt de ballad You can’t always get what you want aan. Huiveringwekkend mooi is de lange saxsolo van Trevor Lawrence. Ruim elf minuten genieten. Het ultieme livenummer toen (en eigenlijk nu nog steeds) is Midnight rambler, waarin Jagger zijn mondharp bijkans aan flarden blaast. Na de hit Honky tonk women, worden twee snelle nummers gespeeld van Exile on Main Street, het dubbelalbum dat een jaar daarvoor was uitgekomen. De slide is weer groots in All down the line en in Rip this joint gaat de gashendel helemaal los met een scheurende saxsolo. De bekende Richards riff kondigt daarna Jumpin’ Jack Flash aan en na deze wereldhit is Street fighting man de stampende finale. Snijdende gitaren en een op hol geslagen ritmesectie. “Au revoir, merci”. The Stones waren in Brussel!

Conclusie: Het album Goat’s head soup heeft na 47 jaar nog niets van zijn glans verloren. En hun energieke optreden in Brussel bewijst dat The Stones een echte liveband zijn. Ze waren in 1973 en zeker in Brussel in absolute topvorm!

Tracks cd 1

 1. Dancing with Mr. D
 2. 100 Years ago
 3. Coming down again
 4. Doo doo doo doo doo (Heartbreaker)
 5. Angie
 6. Silver train
 7. Hide your love
 8. Winter
 9. Can you hear the music
 10. Star star

Tracks cd 2

 1. Scarlet
 2. All the rage
 3. Criss cross
 4. 100 Years ago
 5. Dancing with Mr. D
 6. Heartbreaker
 7. Hide your love
 8. Dancing with Mr. D
 9. Doo doo doo doo doo (Heartbreaker)
 10. Silver train

Tracks cd 3 (The Brussels Affair)

 1. Brown sugar
 2. Gimme shelter
 3. Happy
 4. Tumbling dice
 5. Star star
 6. Dancing with Mr. D
 7. Doo doo doo doo doo (Heartbreaker)
 8. Angie
 9. You can’t always get what you want
 10. Midnight rambler
 11. Honky tonk women
 12. All down the line
 13. Rip this joint
 14. Jumpin’ Jack Flash
 15. Street fighting man
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.