Gerritschinkel.nl Columns & meer

31aug/200

Justin Wells – The United State

Singer-songwriter Justin Williams Wells is geboren op 11 augustus 1982 in Bossier City, Louisiana. Hij brengt zijn jeugd door in Blanchard, Los Angeles en tijdens zijn middelbare schooltijd begint hij met het schrijven van liedjes. In 2005 verhuist hij naar Lexington, Kentucky, en richt in 2006 de band Fifth on the Floor op. Van deze band verschijnen drie albums en een ep. In 2015 gaat Fifth on the Floor uit elkaar.

In augustus 2016 brengt Wells zijn eerste soloalbum Dawn in the distance uit. Op dit album staat o.a. het nummer The dogs, dat wordt uitgeroepen tot ‘Saving country music’s song of the year 2016’. Eind deze maand verschijnt het nieuwe album van Justin Wells. Dit album, The United State, is geproduceerd door Duane Lundy (bekend van o.a. Ringo Starr en Sturgill Simpson) en bevat twaalf songs. Elf nummers zijn geschreven door Wells en het openingsnummer schreef hij samen met pedalsteel gitarist Tom Hnatow.

You’ll never know dear, how much I love you is de zeer korte (48 seconden) instrumental die het album opent. The screaming song ligt zeer prettig in het gehoor met mooi gitaarspel van Laur Joamets. Het ook op single uitgebrachte No time for a broken heart, met dobro en mandoline, roept herinneringen op aan de muziek van The Band. Op Some distance from it all zijn alleen de warme zang van Wells en Justin Craig op gitaar, bas, drums en piano te horen. Stevig is Never better, met een prominente rol van drummer Daxx Nielsen. De zang van Wells doet me hier en daar denken aan Dr. John. Heerlijk gitaarwerk van Alex Muñoz en Laur Joamets en lekkere Hammond slierten zijn er in de soulvolle blues After the fall. Fraai zijn de baslijnen van Miles Nielsen, de gitaren en de Hammond in het R&B achtige It’ll all work out. Tempory blue is lekker luchtig met de akoestische gitaren van Wells en Justin Craig en de slide van Joamets. Uptempo en melodieus is Walls fall down. Mooie baslijnen van Miles Nielsen zijn er weer in het hypnotiserende Ruby. The bridge is een dromerige ballad. Het album wordt afgesloten met Farewell Mr. Hooper, een 20 seconden durende acapella song met alleen backing vocals van Miles Nielsen, Daniel McMahon en Dave McClellan.

Conclusie: The United State is een rijk geïnstrumenteerd album van een uitstekende zanger.

Tracks:

 1. You’ll never know dear, how much I love you
 2. The screaming song
 3. No time for a broken heart
 4. Some distance from it all
 5. Never better
 6. After the fall
 7. It‘ll all work out
 8. Tempory blue
 9. Walls fall down
 10. Ruby
 11. The bridge
 12. Farewell, Mr. Hooper

Line up:

 • Justin Wells – zang, (akoestische) gitaar
 • Tom Hnatow – pedal steel
 • Daxx Nielsen – drums
 • Colin Kellogg – bas
 • Laur Joamets – gitaar, resonator, E-bow, dobro, slide,
 • Alex Muñoz – gitaren, elektrische mandoline
 • Dave McClellan, Daniel McMahon, Abby Hamilton – backing vocals
 • Duane Lundy – keys, percussie
 • Lee Carroll – piano, Wurlitzer, Hammond B-3, Rhodes
 • Justin Craig – akoestische gitaar, elektrische gitaar, bas, drums, piano, percussie
 • Miles Nielsen – bas, backing vocals
 • Daniel Mohler – drums
 • Tripp Bratton – percussie

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.