Gerritschinkel.nl Columns & meer

7nov/190

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band – Elevations

Meena Cryle (1977) is een Oostenrijkse blueszangeres. Ze komt uit een muzikale familie en groeit op met lokale volksmuziek. Ze begint vroeg met zingen en richt op 15-jarige leeftijd een psychedelische bluesrockband op. Na haar studie werkt ze in een vrouwenopvang in Mozambique en reist door Europa en de VS. Ze tekent een contract bij Ruf Records en neemt in 2010 met de Oostenrijkse gitarist Chris Fillmore in Stantonville, Tennessee haar eerste officiële album Try me op.

Het gitaarspel van gitarist, songwriter, arrangeur en producer Chris Fillmore roept herinneringen op aan Stevie Ray Vaughan. De muziek van Meena Cryle & Chris Fillmore Band is een mix van blues, ballads, soul, (southern)rock, gospel en country. Cryle en Fillmore mogen ook de legendarische producer Jim Gaines (John Lee Hooker, George Thorogood, Stevie Ray Vaughan, Devon Allman) tot hun bewonderaars rekenen.

Het nieuwe album van Meena Cryle & The Chris Fillmore Band heet Elevations. Het album, opgenomen in Sound Fux Studio in Altötting, Beieren, Duitsland, bevat zeven eigen songs en drie covers.

Het openingsnummer Can’t you see, een cover van The Marshall Tucker Band van hun debuutalbum uit 1973, is een prachtige ontspannen southernrock song. I got you begint daarna met mooie pianoklanken. Een balladeachtig begin maar na een paar minuten evolueert het nummer tot een stomende soulbluesstomper. Way down is een prachtige breed georkestreerde ballad en in het jazzy It’s ok bewijst Cryle dat ze over een fantastische stem beschikt. De trompet geeft het nummer een Miles Davis achtige tint mee. Het tempo wordt fors opgevoerd in Sweet loving mama, een bluesrocker met vette gitaarlicks en een daverende boogieachtige pianosolo. Eric Bibb’s In my father’s house, van diens album Spirit & the blues uit 1999, krijgt hier een stevige rockende uitvoering met wederom felle gitaarsolo’s. Tex-mex invloeden en de geest van Willy DeVille zijn er in het mooi vlot gezongen I wanna know. Hans Theesink speelt mandoline op dit nummer. Shine on you is weer een fraaie ballad, die ingetogen begint met orgel en gitaar, maar later stevig en explosief wordt met een lyrische gitaarsolo. In de deltablues Lord have mercy wordt een ode gebracht aan John Lee Hooker. Theesink is hier ook weer te horen op mandoline en de mondharp van Martina ‘Harpina’ Defant maakt het af. Het slotnummer Well well well, is de derde cover. Deze compositie van Danny O’Keefe en Bob Dylan (ook opgenomen door o.a. Ben Harper, The Blind Boys of Alabama en Bonnie Raitt) is een lange mysterieuze song met o.a. weer een spetterende gitaarsolo.

Conclusie: Cryle Meena & Chris Fillmore Band hebben mij met Elevations zeer aangenaam verrast.

Tracks cd:

 1. Can’t you see
 2. I got you
 3. Way down
 4. It’s ok
 5. Sweet loving mama
 6. In my father’s house
 7. I wanna know
 8. Shine on you
 9. Lord have mercy (revised)
 10. Well, well, well

Line-up;

 • Meena Cryle – zang
 • Chris Fillmore – gitaar
 • Söa Fitzpatrick – keyboards
 • Alex Trier – bas
 • Robert Choblocher – drums
 • Bernard Eggere – drums

Guest musicians

 • Hans Theesink – mandoline
 • Angus ‘Bangus’ Thomas – bas
 • Bernhard Rabitsch – trompet
 • Wolfgang Staribacher – orgel, wurlitzer
 • Rainer Baumgartner – congas
 • Frank Cortez – percussie
 • Martina ‘Harpina’ Defant – mondharmonica
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.