Gerritschinkel.nl Columns & meer

6nov/190

Michael Roach – Tryin’ times

Michael Roach wordt op 18 maart 1955 in Washington, DC, geboren als een van de 13 kinderen van Ted en Sadie Roach. Op zijn 20e maakt hij kennis met de muziek van John Jackson, John Cephas en Archie Edwards. Zij worden zijn mentor en Michael leert door zijn omgang van vriendschap met hen Piedmont style gitaar spelen. Roach is inmiddels verhuisd naar Engeland en actief in de Europese bluesscene. Samen met schrijver en historicus Dr. Paul Oliver richt hij de European Blues Association op. Hij geeft ook workshops over het Afro-Amerikaanse muzikale en culturele erfgoed. Op de BBC radio verzorgt hij een serie over bluesmuziek. In 2006 brengt hij de dvd Íntroduction to country bluesguitar’ uit. In 1993 verschijnt zijn debuutalbum Ain’t got me no home.

Vorige maand kwam het nieuwe album (het 7e) van Roach uit. Op dit album, Tryin’ times, met 8 eigen composities en 3 covers, wordt Michael Roach o.a. begeleid door zijn dochter Sadie. Tryin’ Times is opgenomen in  Steve Winwood's studio in Gloucestershire.

Het titel- en openingsnummer Tryin’ times, een compositie van Donny Hathaway en bekend van o.a. Roberta Flack, is een mooie blues met fraai pianospel van Sadie. Sadie is daarna vocaal en op piano ook uitstekend op dreef in Leadbelly’s worksong Take this hammer. I’m not stepin rockt met flarden mondharmonica lekker weg. Na de akoestische countryblues Casper, is in het jazzy A vote for you dochter Sadie weer nadrukkelijk aanwezig met haar opgewekte zang. Vader en dochter dan samen in de countryblues You can’t come round here. Na het lome Hey, Mr. Basketball, met mondharmonica, gaat Sadie er weer vocaal tegenaan in het uptempo country getinte Taking a knee. De uptempo gospel Negro is een echt bandnummer. De twee laatste songs zijn weer helemaal op het lijf van Sadie geschreven. Heerlijk zijn haar zang en pianosolo in het uptempo soulnummer A good time. En de uitsmijter Strang things happening everyday, de traditional van Sister Rosetta Tharpe uit 1944, mag er helemaal wezen. Mooie zang, een mooie pianosolo en fraai akoestisch gitaarwerk.

Conclusie: Tryin’ times  is een zeer lekker in het gehoor liggend en swingend album.

Tracks cd: 

 1. Tryin' times
 2. Take this hammer
 3. I’m not stepin
 4. Casper
 5. A vote for me
 6. You can’t come round here
 7. Hey, Mr. Basketball
 8. Taking a knee
 9. Negro
 10. A good time
 11. Strang things happening everyday

Line-up;

 • Michael Roach – zang, gitaar
 • Sadie Roach – zang, piano
 • Lonnie Roach - zang
 • Tim Cansfield - gitaar
 • Roger Inniss - bas
 • Rod Youngs - drums
 • Danny McCormack - orgel
 • Ben Holder - viool
 • Will Wilde – mondharmonica

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.