Gerritschinkel.nl Columns & meer

6mrt/190

Reese Wynans & Friends – Sweet release

Reese Wynans (28 november 1947) groeit op in Sarasota, Florida en begint al op 6 jarige leeftijd met het nemen van pianolessen. Eind jaren ‘60 doet hij sessies met Duane Allman, Dickey Betts, Berry Oakley, Butch Trucks en Jaimoe, musici die later The Allman Brothers Band zouden vormen. In de jaren ‘70 is Wynans lid van de progressieve rockband Captain Beyond. Van 1985 – 1990 maakt hij deel uit van Double Trouble, de band van Stevie Ray Vaughan. Na de dood van SRV toert Wynans met o.a. Joe Ely en Delbert McClinton. In 1992 verhuist Wynans naar Nashville, Tennessee, en speelt keyboards voor o.a. Trisha Yearwood, Hank Williams jr., Buddy Guy, John Mayall, Kenny Wayne Shepherd, Ana Popovic en Los Lonely Boys. In 2015 gaat hij toeren met Joe Bonamassa en speelt ook op diens laatste albums mee.

Voor een veelgevraagd sessiemuzikant is het natuurlijk niet zo moeilijk om voor je nieuwe soloalbum Sweet release een groot aantal gerenommeerde musici te vragen om mee te spelen. Zo geven o.a. Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Keb’ Mo, Doyle Bramhall II, Warren Haynes (Gov’t Mule), Jimmy Hall (Wet Willie) en de ritmesectie van Double Trouble, drummer Chris Layton en bassist Tommy Shannon acte de presence. Het album bevat 12 covers, waaronder 4 van Stevie Ray Vaughan.

Het album opent met twee songs van Stevie Ray Vaughan en met diens Crossfire knalt de ritmesectie er meteen keihard in naast Sam Moore’s excellente zang, de verpletterende keys, de gierende gitaarlicks en de blazers van The Texacali Horns. Kenny Wayne Shepherd geeft met scheurende (wah wah) gitaarwerk zijn visitekaartje daarna af in de instrumental Say what! De soulblues slaat vervolgens strak toe in That driving beat en Otis Rush’ You’re killing my love met Doyle Bramhall II op lead gitaar en leadvocals. Het titelnummer Sweet release is het absolute hoogtepunt van het album. Deze prachtige ballad van Boz Scaggs uit 1969 wordt achtereenvolgens door de leadvocalisten Paulie Cerra, Keb’ Mo, Mike Farris, Jimmy Hall, Bonnie Bramlett, Vince Gill, Warren Haynes en nogmaals Paulie Cerra naar grote hoogten gezongen. Ruim 7 minuten puur genieten! Reese Wynans gaat in de pianostomper Shape I’m in helemaal los. Hierna komen er weer twee songs van SRV. De Band achtige bluesrocker Hard to be, met Jimmy Hall en Bonnie Bramlett als leadvocalisten, en de lange georkestreerde jazzy ballad Riviera paradise met solo’s van  Kenny Wayne Shepherd en Joe Bonamassa en een lyrische pianosolo van Wynans. Warren Haynes vertolkt zowel vocaal als met zijn scheurende gitaar een hoofdrol in Les Dudek’s Take the time, met wederom een verpletterend mooie orgelsolo. Van Tampa Red zijn twee covers opgenomen. In de soulblues So much trouble krijgt mondharmonicaspeler Mike Henderson een prominente rol toebedeeld en de authenticiteit slaat toe in I’ve got a right to be blue. Een krakend begin en einde, een rollende piano en Keb’ Mo met gitaar en zang. Soul island is een lekkere funky instrumental met Paulie Cerra op saxofoon en fraai jazzy gitaarspel van Josh Smith. Het slotakkoord is helemaal voor Reese Wynans himself met zijn prachtige grand piano in Blackbird van The Beatles.

Conclusie: Ik kan heel kort zijn. Een fantastisch album!

Tracks:

 1. Crossfire
 2. Say what!
 3. That driving beat
 4. You’re killing my love
 5. Sweet release
 6. Shape I’m in
 7. Hard to be
 8. Riviera paradise
 9. Take the time
 10. So much trouble
 11. I’ve got a right to be blue
 12. Soul island
 13. Blackbird

Line up

 • Reese Wynans – keyboards (all tracks), grand piano (track 13)
 • Sam Moore – lead vocals (track 1)
 • Chris Layton – drums (track 1,2,6,8)
 • Lamar Carter – drums (track 4,12)
 • Tommy Shannon – bas (track 1,2,6,8)
 • Travis Carlton – bas (track 4,12)
 • Kenny Wayne Shepherd – gitaar (track 1,2,6,8), vocals (track 6)
 • Jack Pearson – gitaar (track 1,3,6,7,8,10,12)
 • Greg Morrow – drums (track 3,5,7,9,10)
 • Michael Rhodes – bas (track 3,5,7,9,10)
 • Darrell Leonard – trompet (track 1)
 • Joe Sublett – saxofoon (track 1)
 • Mike Farris – lead vocals (track 3,5)
 • Paulie Cerra – lead vocals (track 3,5), saxofoon (track 3,4,5,7,12)
 • Josh Smith – gitaar (track 3,4,5,6,7,12)
 • Doyle Bramhall II – lead vocals (track 4), lead gitaar (track 4)
 • Lee Thornburg – trompet (track 4,5,7)
 • Mahalia Barnes – zang (track 4,9), koor (track 5)
 • Jade McCrae – zang (track 4,9), koor (track 5)
 • Juanita Tippins – zang (track 4,9), koor (track 5)
 • Joe Bonamassa – gitaar (track 5,7,8,9,10), lead vocals (track 10)
 • Keb’ Mo – gitaar (track 11), lead vocals (track 5,11)
 • Jimmy Hall – lead vocals (track 5,7)
 • Bonnie Bramlett – lead vocals (track 5,7)
 • Vince Gill – lead vocals (track 5)
 • Warren Haynes – lead vocals (track 5,9), lead gitaar (track 9)
 • Noah Hunt – lead vocals (track 6)
 • Steve Mackie – bas (track 6,8
 • Jeff Bova – orchestrations (track 8)
 • Mike Henderson – mondharmoncia (track 10)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.