Gerritschinkel.nl Columns & meer

13nov/180

“Sir” Oliver Mally & Peter Schneider – Folk blues adventures

De Oostenrijkse bluesmuzikant en singer-songwriter Oliver Mally (artiestennaam ‘Sir’ Oliver Mally) is geboren op 6 februari 1966 in Waga, Steiermark. Hij leert zichzelf op 15-jarige leeftijd elektrische gitaar spelen. Mally zegt beïnvloed te zijn door bluesgitaristen Albert King, Buddy Guy, John Lee Hooker, BB King en Albert Collins. Als songwriter zijn Townes van Zandt en Steve Earl zijn voorbeelden. In de late jaren ’90 wordt de akoestische gitaar meer zijn grote liefde. Vanaf 2002 verschijnen er aan de lopende band albums van Mally. In 2017 ontvangt hij de Gouden Medaille van Stiermarken voor zijn verdiensten als muzikant en organisator.

De Duitse gitarist Peter Schneider (1960, München) is ook al heel wat jaren actief in de muziekscene. Na zijn eerste pogingen om in München op treden reist hij in 1979 naar Zuid Amerika en treedt daar veel op in bars in hotels. Schneider studeert daarna gitaar aan de Academie voor Muziek in Porto Alegre (Brazilië). In 1981 keert hij terug naar München en richt de reggae-funk formatie Strange Fruit op met Amerikaanse en Duitse musici. Hij speelt ook bij de band van Ike Turner. In 1998 richt hij de Duitse band The Stimulators op. Na zijn debuutalbum Midnight blues uit 1985 brengt hij ook regelmatig nieuwe platen uit.

Op 17 februari 2018 traden Sir Oliver Mally en Peter Schneider op in de Kunstsalon, een kleine bluesclub in Beieren. En hoewel het niet gepland was is dit door Helmut Bauer opgenomen akoestische concert toch op cd verschenen onder de toepasselijke titel Folk blues adventures. Het spelplezier spat er meteen in het openingsnummer 21st Century blues vanaf. De twee gitaristen ‘vechten’ prettige akoestische duels uit en vullen elkaar goed aan. Na de opwindende countryblues I can’t wait to see my baby, met fraai gitaarwerk, laat Mally in het melodieuze Brave enough horen ook over een mooie stem te beschikken. De eerste cover is No one can forgive me but my baby van Tom Waits en wordt door Mally en Schneider ingetogen en dan weer opwindend vertolkt. Last summer pissed me off is een rustige mooi gezongen ballad met akoestisch gitaren en een lekkere mondharmonicasolo van Schneider. Na de fraaie akoestische slowblues Drivin’ blues volgt een ruim 8 minuten lange ingetogen versie van Bob Dylan’s Blind Willie McTell. Beide heren gaan er vervolgens in de boogie Turn the ship around met expressief akoestisch gitaarwerk ruim 8 minuten flink tegenaan. Het slotnummer is Learning to fly van Tom Petty & Jeff Lynne. Een gedreven vertolking van deze klassieker van Tom Petty uit 1991. Fraaie gitaren waaronder een prachtige slidesolo.           

Conclusie: Het mag dan oorspronkelijk niet de bedoeling zijn geweest dat er een cd van dit optreden zou worden gemaakt, maar ik denk dat menig liefhebber van folkblues blij is dat dit wel is gebeurd. Sir Oliver Mally en Peter Schneider weten heel goed waar de akoestische bluesmosterd vandaan gehaald wordt.  DANKE SCHON!.

Tracks cd:

  1. 21st Century blues
  2. I can’t wait to see my baby
  3. Brave enough
  4. No one can forgive me but my baby
  5. Last summer pissed me off
  6. Drivin’ blues
  7. Blind Willie McTell
  8. Turn the ship around
  9. Learning to fly
Reacties (0) Trackbacks (0)

Leave a comment

Nog geen trackbacks.