Gerritschinkel.nl Columns & meer

7mei/180

De toeter

Supporters verzinnen allerlei manieren om hun favorieten aan te moedigen. Je ziet in stadions de meest uiteenlopende spandoeken. De fans van FC Twente hadden een groot doek met de tekst  ‘Leedvermaak is een groter compliment dan medelijden. Tot snel’ opgehangen. En het doek ‘We doen er blijkbaar toe’. Dit als reactie op de vele spandoeken in de stadions die niet direct complimenteus waren voor de landskampioen van 2010.

Een andere manier om je favorieten aan te moedigen is veel lawaai maken. Het uit volle borst toezingen kan voor rillingen zorgen. Bij schaatswedstrijden zijn er de dweilorkesten. Kleintje Pils is er wereldberoemd mee geworden. Tijdens het WK voetbal in 2010 in Zuid Afrika was er ineens de beruchte vuvuzela. En wat te denken van die toeterende supporters bij waterpolowedstrijden. Door de akoestiek blijft het geluid lekker hangen en het verhoogt de sfeer.

Over waterpolo gesproken. De mannen van GZC DONK sneuvelden zaterdag in de strijd om het landskampioenschap. Zouden de Goudse supporters hun toeters hebben thuisgelaten? Of misschien werden ze massaal overstemd door de Leidse toeteraars.

Over toeters gesproken. Feyenoord won in 1970 de Europa Cup 1. Er kwamen toen allerlei souvenirs op de markt, zoals postzegels met de afbeelding van Rinus Israel en Ove Kindvall. En een vinylsingle van de finale tegen Celtic. Met commentaar van Wim Hoogendoorn en Theo Koomen.

En ik koester zeker nog die Feyenoord toeter uit 1970. Ik zag hem als een souvenir, maar mijn moeder als een gebruiksvoorwerp. Zij gebruikte hem om ons te roepen als het etenstijd was. Bij de begrafenis van mijn 98-jarige moeder afgelopen zaterdag stond deze gebutste toeter als stille getuige te pronken. Deze toeter krijgt een ereplaatsje. Mooie herinneringen. Ik zal ze nooit vergeten!

Reacties (0) Trackbacks (0)
  1. Wauw! Prachtig


Leave a comment

Nog geen trackbacks.