Gerritschinkel.nl Columns & meer

25jan/150

Alle duiven op de Dam

Wanneer er geen rampen gebeuren verbaas je je soms over wat er dan als nieuws wordt gepresenteerd. Zo zag ik afgelopen week in het NOS journaal een item over vogelsport. In Rosmalen vond Mondial 2015 plaats, een WK voor zang- en siervogels. Van zo’n wereldkampioenschap had ik nog nooit gehoord, en uit nieuwsgierigheid ben ik gaan googelen en dan sta je versteld hoeveel vogelsportverenigingen er zijn.

Wanneer ik aan vogelsport denk denk ik vooral aan duivensport. Toen ik zo’n veertig jaar geleden in Gouda kwam wonen waren er in mijn straat veel duivenmelkers. Geduldig zaten de eigenaren te wachten op de behouden thuiskomst van hun duiven. Ik herinner me de duivenberichten op de radio met losplaatsen als Noyon, Perpignan, Poitiers en Strombeek.

De vraag is natuurlijk of hier sprake is van sport. Jaren geleden heeft een rechter bepaald dat duivensport geen sport is, maar waarom is het eindeloos naar de lucht turen iets anders dan het geduldig wachten tot je dobber onder water verdwijnt. Kan het africhten van honden als sport worden betiteld? Het rapen van kievitseieren?

Over het feit of dierensport een echte sport is zullen de meningen verdeeld blijven. Ik ben in ieder geval van plan te gaan onderzoeken hoe het tegenwoordig met de duivensport in Gouda gesteld is want ik vind het toch een fenomeen.   

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.