Gerritschinkel.nl Columns & meer

12jan/150

De grote schoonmaak

Wanneer je overdag wat meer tijd hebt omdat je baas niet meer op je wacht, kom je eindelijk eens toe aan opruimen. Ik kan me nog goed herinneren dat men in mijn jeugd in mijn geboortedorp twee keer per jaar de hele boel op zijn kop zette. In het voorjaar de grote schoonmaak en in het najaar deed mijn moeder het nog eens dunnetjes over. Het hele huis werd binnenste buiten gekeerd. Mattenkloppers werden tevoorschijn gehaald en de meubels schoon gegeseld. De stofwolken waren niet van de lucht. Extra stevige waslijnen waren gespannen om het linnengoed eens lekker van de buitenlucht te laten genieten. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mijn ouders -mijn vader zal ongetwijfeld ook mee hebben geholpen- destijds een behoorlijke conditie hadden. Laten we het gewoon topsport noemen.

Zo rigoureus als men vroeger aan de slag ging heb ik het niet aangepakt. Ik heb me beperkt tot het opruimen van bergen papier. Materiaal van soms wel 15 jaar oud. Ja, je verzamelt zo heel wat in de loop der jaren.

En wat kom je dan zoal tegen. Ik zal me beperken tot de sport. Foto’s van sportverkiezingen die RTV Gouwestad toen nog organiseerde in sportkantines. Overzichten met uitslagen van sportwedstrijden uit de jaren 90 van de vorige eeuw. Sportbijlagen van de Goudsche Courant. Clubbladen van ONA, Jodan Boys, Olympia, Gouda, DONK, GSV, Vriendenschaar, ILAC, AV Gouda, SC Gouda om maar een paar Goudse sportverenigingen te noemen. Ik heb ze met enige weemoed aan de prullenbak toevertrouwd. Nostalgie, zeker als je beseft dat bijna geen enkele sportvereniging meer een papieren clubblad heeft. De digitale wereld heeft uiteindelijk de wedstrijd gewonnen. Een oud draaiboek van een speciale sportuitzending van Gouwestad Sport met een rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd ONA – Feyenoord. Allemaal weggegooid, maar de herinneringen blijven.

Maar toch is er nog materiaal aan mijn opruimwoede ontsnapt. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om oude schrijfblokken met aantekeningen van wedstrijden die ik vanaf 1985 voor de radio heb verslagen te dumpen. Ik zal er eentje uitlichten. Op 11 september 1988 speelde ONA thuis tegen WSE. Trainer Jan Verburgt van ONA had de volgende elf spelers opgesteld: Richard van Vliet (doelman), de verdedigers Theo van Eck, Ron Kempers, Michel Okkerse en Lex Eschweiler. Het middenveld bestond uit Philip v.d. Valk, Richard de Vlaming en Mario de Lange. De aanvallers waren Patrick Groevestein, Arjan Kers en Carl Flux.. Bij WSE was de altijd gevaarlijke Erwin Pleus rechterspits en tot mijn verrassing zag ik dat Willem den Besten met nummer 10 als centrale spits stond opgesteld. Ik kan me die wedstrijd niet meer voor de geest halen maar die bewuste Willem den Besten was ongetwijfeld de latere succesvolle trainer. Oh ja, ONA won met 1-0. Het winnende doelpunt werd in de 21e minuut gescoord door Theo van Eck, die een hoekschop van Carl Flux als laatste aanraakte. Een gelukstreffer noteerde ik in mijn aantekeningen. Maar daar zullen ze bij ONA niet van wakker hebben gelegen en het was na afloop vast heel gezellig in de kantine aan de Walvisstraat.

De vuilniswagen was vroeg vanmorgen. Hopelijk hebben de medewerkers van Cyclus geen hernia opgelopen bij het legen van die propvolle bak. Inmiddels is die al weer vol maar mijn tien teruggevonden aantekenboekjes koester ik. Die ga ik de komende tijd onder het genot van een lekker glas wijn doornemen om te verzwelgen in nostalgie. Lange leve de schoonmaak.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)
  1. Fantastisch dit te lezen en mijn naam tegen te komen, ik doe mijn ogen dicht en zie de wedstrijd voor me. Bedankt Gerrit voor die herinneringen!

  2. Hoi Arjan, ik zag net een zekere Arjan Kers in het programma Een Vandaag. Ben jij dat?


Leave a comment

Nog geen trackbacks.