Gerritschinkel.nl Columns & meer

15nov/100

Fenomeen

Ik heb het boek nooit gelezen, maar fans lopen er mee weg. Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen, geschreven in 1972 door Nico Scheepmaker. Het boek is later aangevuld door andere schrijvers, een teken dat hier sprake is van een fenomeen. J.C. de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Dit fenomeen doet de laatste weken weer van zich spreken. Als Ajax verliest (en dat gebeurt  de laatste weken nogal eens), dan staat J.C. op en laat via een ghostwriter weten wat hij er van vindt. Ajax wordt geleid door amateurs die het beste hun biezen kunnen pakken. Maar het fenomeen stapt zelf niet in de vacature die dan zal ontstaan. Hij kijkt wel uit. Nee roepen langs de lijn, dat is veel gemakkelijker. En dat kun je lang volhouden. Wat dat betreft is J.C. net een jurist. Roepen dat iets niet in de haak is, maar oplossingen ho maar.

Zondag was ik bij de voetbalwedstrijd Gouda – Ammerstol. Medekoploper Gouda tegen  middenmoter Ammerstol. Volgens de ranglijst zou Gouda dat varkentje moeten wassen. Zeker als je ziet dat een zekere Piet van Offeren in de spits staat. Piet van Offeren, een fenomeen in de Goudse voetbalwereld. Een fenomeen op gele voetbalschoenen. Enkele jaren geleden kwam hij ineens bovendrijven. Hij scoorde aan de lopende band, beleefde hoogtijdagen en promoveerde zelfs met Gouda naar de 1e klasse. Aan het begin van dit nieuwe voetbalseizoen verruilde hij het zaterdagshirt voor het zondagshirt. Gouda zaterdag in diepe rouw en Gouda zondag zag eindelijk nieuwe triomfen aan de  horizon. En wat menigeen verwachtte geschiedde. Pietje scoort wederom aan de lopende band. Enkele weken geleden sprak ik hem bij de stadsderby GSV – Gouda. “Goeie morgen Gerrit”, sprak het fenomeen. “Maar het is al een tijdje middag hoor Piet”, antwoordde ik. “Ach, ik ben net wakker” was zijn laconieke antwoord. Op mijn vraag wat hij die middag met zichzelf had afgesproken antwoordde hij doodleuk dat hij toch wel drie keer zou moeten scoren. En het fenomeen scoorde zelfs vier keer.

Maar ook een fenomeen kan wel eens een off day hebben en tegen Ammerstol kon ook de geelgeschoende Piet geen deuk in een pakje boter trappen. Hij sleurde, rende, agiteerde, liet de kop hangen, hief de handen hopeloos ten hemel en incasseerde een domme gele kaart. En als het fenomeen niet in goeden doen is, dan blijft de overwinning uit. Maar een fenomeen komt altijd weer boven drijven.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.