Gerritschinkel.nl Columns & meer

25okt/100

Adrie Evengroen

Ik heb hem zelf nooit zien keepen. Ten eerste omdat ik toen nog niet in Gouda woonde en ten tweede omdat ik me destijds nog niet zo met voetbal bezig hield om het zomaar te zeggen. Maar uit de overlevering begrijp ik dat ik wat gemist heb. Hij was doelman van ONA in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Hij was de doelman toen de Trots van Korte Akkeren betaald voetbal speelde. Hij was volgens zeggen een oer ONA man. En als er eens iemand kwam die hem probeerde weg te lokken van de Walvisstraat dan stuurde hij ze rücksichtslos terug, geen interesse. Zelfs Feyenoord ving bot. Hij speelde vijf jaar betaald voetbal bij ONA. Nou ja, betaald voetbal, voor het bedrag dat Adrie ving (600 gulden per jaar inclusief premies), komt tegenwoordig geen enkele voetballer meer zijn bed uit.

Ik vind het jammer dat ik nooit die legendarische wedstrijden aan de Walvisstraat heb mogen meemaken. Want als je tegen De Valk met 4-0 voor staat, vervolgens met 4-6 achter komt en uiteindelijk met 8-6 wint, dan kan ik me voorstellen dat de ONA supporters compleet uit hun dak zijn gegaan. De verhalen van oudere Gouwenaars over duizenden toeschouwers langs de lijn heb ik meerdere malen gehoord. Ik zag een prachtige foto uit de Nieuwe Zuid-Hollander waarop een zwevende Adrie Evengroen (met een soort zonneklep op zo te zien) naar de rechterbenedenhoek duikt. Hij kijkt het bruine monster na en uit de foto is niet op te maken of het een doelpunt is of dat de bal net naast de paal gaat. Maar de ONA goalie gaat als een Jan van Beveren avant la lettre naar de hoek. Nog een foto, waarop Adrie Evengroen tussen oud doelman Joop Lelieveld van FC Utrecht en de legendarische Belgische goalie Jean-Marie Pfaff staat. 

Het spijt me dat ik Adrie Evengroen nooit heb zien keepen. Ik kende hem helemaal niet, zag hem wel eens bij biljartwedstrijden, want die sport betekende ook heel veel voor hem. Ik heb de legendarische doelman van ONA altijd willen interviewen, maar op de een of andere manier is dat het er niet van gekomen. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd, want nu kan het niet meer. De man van “het doelgebied was voor mij” overleed de afgelopen week. Ik zal het met de verhalen moeten doen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.