Gerritschinkel.nl Columns & meer

29nov/180

Dave Davies – Decade

Dave Davies (3 februari 1947, Londen) is bekend als gitarist van de Engelse rockgroep The Kinks en gaat voor velen door het leven als het jongere broertje van Ray Davies. Dave Davies wordt ook wel beschouwd als de uitvinder van hardrock en heavy metal, zoals zijn gitaarspel in legendarische nummers als You really got me, All day and all of the night bewijst. Naast The Kinks gaat Dave Davies op de solotoer en scoort hij in 1967 grote hits met Death of a clown en Susannah’s still alive. Vanaf de eerste helft van de jaren ’80 brengt hij ook soloalbums uit.

De laatste tijd zijn de gebroeders Davies weer in het nieuws omdat Ray graag de strijdbijl wil begraven en dat er sprake is van een reünie van The Kinks in de oorspronkelijke samenstelling met drummer Mick Avory. Alleen bassist Pete Quaife zal er dan niet bij zijn omdat die in 2010 is overleden. Dave heeft in ieder geval laten weten dat hij voor een reünie voelt.

De jaren ’70 van de vorige eeuw zijn een productieve periode van The Kinks, maar desondanks heeft Dave Davies toch de tijd om in de Konk studio van The Kinks ook alleen een aantal nummers en demo’s op te nemen. Simon en Martin Davies, de zonen van Dave, hebben nu originele opnames opgedoken die overal en nergens lagen. Deze opnamen zijn van een nieuwe mix voorzien en geremasterd uitgebracht op het album Decade, dat in oktober jl. verscheen. De productie is van Martin Davies.

Het openingsnummer, de single Cradle to the grave, roept meteen al herinneringen op aan The Kinks, want het intro lijkt verdacht veel op Days. Op dit nummer is oud Kinks toetsenist John Gosling te horen op orgel en ook in het rockende Midnight sun met lekker vet gitaarwerk van Davies. Ook Islands, met oud Kinks bassist Andy Pyle  op bas zou zo op een album van The Kinks hebben gekund. Oer Kink Mick Avory drumt op If you are leaving, waarbij Davies fraai akoestisch gitaar speelt. In Web of time neemt Davies zowel zang, gitaar, bas en drums voor zijn rekening. Neef Phil Palmer speelt op meerdere nummers bas en elektrische gitaar en op het funky Mystic woman ook slide. Give you all my love is een poppy song en het instrumentale The journey heeft invloeden van The Faces en doet me denken aan Maggie May van Rod Stewart. Na de ballad Within each day volgt het van de andere songs afwijkende Same old blues. Mr. Moon is een minder sterk nummer, maar het instrumentale Shadows is weer een catchy song met strings arrangementen van John Gosling. In het slotakkoord, het funky This precious time laat Davies zijn vlammende gitaar spreken naast de sterke ritmesectie Andy Pyle (bas) en Nick Trevisck (drums).

Conclusie: Hulde aan Simon en Martin Davies dat ze deze songs van hun vader aan de vergetelheid hebben ontrukt, zodat wij er nu ook van kunnen genieten. En nu maar duimen dat The Kinks reünie er komt.

Tracks:

 1. Cradle to the grave
 2. Midnight sun
 3. Islands
 4. If you are leaving
 5. Web of time
 6. Mystic woman
 7. Give you all my love
 8. The journey
 9. Within each day
 10. Same old blues
 11. Moon
 12. Shadows
 13. This precious time (long lonely road)

Line up

 • Dave Davies – akoestische gitaar (track 1,2,4,5,6,7,8,10,12), zang (all tracks), elektrische gitaar (track 2,3,6,7,8,9,10,11,12,13), bas (track 4,5,11), drums (track 5)
 • Neil McBain – drums (track 1,2,6,8,11,12)
 • Nick Trevisck – drums (track 3,7,9,10,13)
 • Phil Palmer – bas (track 1,2,6,8,12), slide (track 6), elektrische gitaar (track 1,6,8,12)
 • Andy Pyle – bas (track 3,7,13)
 • John Gosling – orgel (track 1,2), strings arrangementen (track 12)
 • Mick Avory – drums (track 4)
 • Ron Lawrence – bas (track 9,10)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.